Število okuženih s koronavirosom narašča iz dneva v dan. Do danes so na Kitajskem zabeležili 106 žrtev tega virusa, potrjenih je 4515 okužb, čeprav je dejanska številka verjetno precej višja. Uradno število okuženih se je tako v enem dnevu skoraj podvojilo. Prvi primer so danes zabeležili v Münchnu v Nemčiji. K sreči je oboleli trenutno v stabilnem stanju.

Smrtne žrtve le na Kitajskem

O novih primerih medtem poročajo še iz Kanade in Šrilanke, virus pa so doslej odkrili tudi v ZDA, Franciji, Avstraliji, Kambodži, na Japonskem in Tajskem. Smrtnih žrtev drugod, razen na Kitajskem, ni bilo.

Virus izvira iz mesta Wuhan, a se je že razširil tako po Kitajski kot izven njenih meja. Oblasti so v prizadevanjih za ustavitev širjenja sprejela številne ukrepe glede omejevanja potovanj, v Wuhanu večini vozil ni dovoljena niti vožnja po cestah. Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske.

Ustavili tudi potovanja turističnih skupin

V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje. Peking in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei, središča izbruha.

Pristojne oblasti so začasno tudi ustavile potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so danes pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja.

Kot je sicer povedal župan 11-milijonskega mesta Wuhan Zhou Xianwang, je več milijonov ljudi še pred začetkom praznikov in uvedbo ukrepov za omejevanje potovanj zapustilo mesto, poroča britanski BBC.

Izven Kitajske 47 primerov

Izven Kitajske so doslej našteli 47 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, nazadnje so virus potrdili v Kanadi in v Nemčiji. Ta je za Francijo, kjer so zaznali tri primere okužb, postala druga evropska država s potrjenim primerom bolezni. Zbolel je moški v regiji Starnberg, približno 30 kilometrov jugovzhodno od Münchna, ki je v izolaciji in v “zdravstveno dobrem stanju”. Druge podrobnosti o njem niso znane.

Številne države sicer svarijo svoje prebivalce pred potovanji na Kitajsko, če ta niso nujna, obenem pa jih več razmišlja oziroma aktivno načrtuje umik svoj državljanov iz Wuhana, ki je skupaj z večjim delom province Hubei praktično odrezan od sveta.

Filipini bodo prenehali izdajati vizume za kitajske popotnike

ZDA bodo svoje konzularno osebje iz mesta umaknile v sredo, ko je zjutraj po lokalnem času zanje načrtovan polet proti Kaliforniji. Glede na razpoložljiva mesta na letalu bodo možnost odhoda ponudili tudi drugim ameriškim državljanom na območju.

V kratkem podoben let načrtuje tudi Francija, ki število Francozov v Wuhanu ocenjuje na okrog 500. Kot zagotavljajo, bodo ob vrnitvi domov zanje odredilo karanteno. Umik državljanov načrtuje tudi Japonska, o tem pa razmišljata še vsaj Nemčija in Tajska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipini so po drugi strani danes naznanili, da bodo prenehali izdajati vstopne vizume za kitajske popotnike.