Nemška vlada pod vodstvom kanclerke Angele Merkel je sprejela predlog zakona o osnovnih pokojninah, ki naj bi zagotovil dodatke okoli 1,3 milijona upokojencem z nizkimi pokojninami. Nemško blagajno naj bi to od prihodnjega leta naprej stalo 1,3 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do dodatka upravičeni vsi s pokojnino nižjo od 1250 evrov

Do dodatka naj bi bili upravičeni vsi z najmanj 33 leti vplačevanja v pokojninsko blagajno in s pokojnino, nižjo od 1250 evrov. Večinoma naj bi bile dodatka deležne predvsem upokojenke.

Gre za projekt nemških socialdemokratov (SPD), ki je bil pomemben del koalicijske pogodbe s krščanskimi demokrati (CDU/CSU). Minister za delo Hubertus Heil je sprejetje osnutka zakona, ki bo zdaj romal v bundestag, ocenil za velik uspeh. “Oblikovanje nove osnovne pokojnine bo vodilo k več socialne pravičnosti v naši državi,” je ocenil socialdemokratski minister.

Z ukrepom se v Nemčiji uvaja osnovna pokojnina

Razprave so bile sicer ostre, predvsem glede tega, ali naj bi se glede odločanja o pravici do dodatka ugotavljalo tudi premoženje upravičencev in katero premoženje bi se upoštevalo pri izračunu. Na koncu pa so se dogovorili, da premoženja ne bodo ugotavljali, se bodo pa pri izračunu upoštevali še vsi drugi dohodki, ki jih prejemajo upokojenci, še navaja dpa.

Sindikati so že pozdravili, da se v Nemčiji uvaja osnovna pokojnina. Niso pa povsem zadovoljni z obsegom pravic, ki se bodo uvedle. Na drugi strani pa so delodajalci kritični. Ukrepe so označili za premalo ciljno usmerjene proti zmanjševanju revščine med starostniki. Poleg tega jih imajo tudi za predrage.

STA