V četrtkovih napadih na letališču v Kabulu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih, poroča britanski BBC. Kot je sporočil Pentagon, je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov.

Umrlo 13 ameriških vojakov

Pentagon je pred tem poročal o 12 ubitih ameriških vojakih. Še en vojak je podlegel poškodbam, ki jih je dobil v napadu na vhodu Abbey na letališče v Kabulu, je dejal tiskovni predstavnik glavnega poveljstva ameriške vojske Bill Urban, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so v četrtek navedli v Pentagonu, sta se zgodila dva samomorilska napada, nakar so pripadniki Islamske države začeli streljati na civiliste in vojake.

Talibani so sporočili, da je bilo v napadih ubitih najmanj 28 njihovih pripadnikov.

Skrajni rok za umik

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek zvečer zatrdil, da se bo evakuacija iz Afganistana nadaljevala in potrdil, da rok za umik ostaja 31. avgust.

Kot je dejal, teroristi ZDA ne morejo odvrniti od tega, da opravijo svojo misijo, poročajo tuje tiskovne agencije. “Našli vas bomo in vas spravili ven,” je obljubil Američanom, ki so še v Afganistanu.

ZDA tega napada ne bodo oprostile, je dejal Biden. “Vsem, ki ste sodelovali pri napadu, in tistim, ki želite slabo Ameriki, pravim, da ne bomo oprostili. Izsledili vas bomo in plačali boste,” je dejal.

Vsem, ki ste sodelovali pri napadu, in tistim, ki želite slabo Ameriki, pravim, da ne bomo oprostili. Izsledili vas bomo in plačali boste.

Tudi v ameriškem obrambnem ministrstvu so napovedali, da se bodo Islamski državi za napada maščevali.

Odgovornost za napad na letališču v Kabulu je prevzela skrajna skupina Islamska država. Kot je skupina objavila na svojem propagandnem kanalu Amaq, se je samomorilski napadalec razstrelil med Afganistanci in ameriškimi vojaki.