V okviru zaostritev karantene je italijanska vlada v skladu z napovedmi v petek zaprla vse parke, zelene površine in otroška igrišča. Od danes so prepovedane tudi prostočasne dejavnosti zunaj hiše, šport na prostem je dovoljen, ampak v bližini prebivališča, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Državljani morajo tudi nujno upoštevati najmanj meter varnostne razdalje z drugimi ljudmi. Zaprli so trgovine z živili na železniških postajah in prepovedali potovanja do sekundarnih bivališč, kot so na primer počitniške hišice. Uredba bo veljala do najmanj 25. marca.

Država v karanteni od 10. marca

Celotna Italija je zaradi pandemije novega koronavirusa od 10. marca v karanteni. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter za kratke nakupe osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprli so bare, lokale in večino trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

A številni Italijani karantene ne upoštevajo. Število okuženih in smrtnih žrtev narašča. Do petka je zaradi covida-19 umrlo 4032 ljudi, okuženih pa je že več kot 37.800 oseb, med njimi več kot 3350 zdravstvenih delavcev.