Avstrija bo drastične ukrepe, ki jih je uvedla ob pandemiji koronavirusne bolezni 19, podaljšala do velikonočnega ponedeljka, 13. aprila, je danes na novinarski konferenci na Dunaju sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ob tem je rojake pozval, naj zdržijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Zdržite. Vsak, ki upošteva ukrepe, rešuje življenja”

“Popolnoma se zavedam, da to s seboj prinaša številne boleče omejitve, da to pomeni veliko odpovedovanja ter da pot, ki smo jo ubrali, ni lahka,” je poudaril avstrijski kancler. A, kot je dodal, je po pogovorih s strokovnjaki ugotovil, da je Avstrija v boju proti novemu koronavirusu na pravi poti. “Zdržite. Vsak, ki upošteva ukrepe, rešuje življenja,” je Kurz pozval Avstrijce.

Po vsej Avstriji veljajo številni ukrepi, ki naj bi pripomogli k zajezitvi širjenja virusa. Od ponedeljka velja omejitev gibanja na prostem. Vlada poziva ljudi, naj se od doma odpravijo samo, če morajo po nakupih, na delo ali pomagajo drugim. Sprehodi so dovoljeni, a ne v skupinah. Te ukrepe bodo podaljšali še za tri tedne.

Do danes zabeležili že 2203 okužb, šest jih je umrlo

Kurz je priznal, da bo to “maraton”, ter se zahvalil tistim, ki spoštujejo ukrepe. Dejal je, da v Avstriji v šolo hodi le še pet odstotkov otrok, ki nimajo alternative za varstvo, močno se je zmanjšalo tudi število potnikov javnega prevoza.

V Avstriji so do davi do 8. ure potrdili 2203 okužbe z novim koronavirusom, kar je 360 več kot v četrtek ob tem času. Doslej so potrdili šest smrtnih žrtev novega koronavirusa, devet ljudi je ozdravelo.

Skupno opravili 15.163 testiranj

Največ, 490 okuženih so zabeležili v zvezni deželi Tirolska, sledita Zgornja Avstrija s 399 ter Spodnja Avstrija s 317 potrjenimi primeri. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 299 primerov, na Dunaju 277, na Predarlskem 179, na Solnograškem pa 147. Manj kot sto primerov so doslej našteli še na avstrijskem Koroškem, kjer je potrjenih 63 okužb, in na Gradiščanskem z 32 potrjenimi primeri. Skupaj so doslej opravili 15.163 testiranj za novi koronavirus.

STA