V zadnjih treh mesecih leta 2021 je Facebook doživel precejšen padec aktivnih uporabnikov glede na prejšnje trimesečje. To se je v skoraj 20-letni zgodovini obstoja najbolj uporabljenega družbenega omrežja zgodilo prvič.

Upad dobička in cen delnic

Dobiček nekdanjega Facebooka je v zadnjem četrtletju lani na letni ravni upadel za osem odstotkov na 10,29 milijarde dolarjev oziroma 3,67 dolarja na delnico.
V sredo, po koncu trgovanja na newyorški borzi, pa je cena delnice Facebookove krovne družbe Meta, padla za slabih 23 odstotkov.
Razlog za to so razmeroma depresivne številke, ki so jih v družbi Meta razkrili na sinočnji predstavitvi poslovnih rezultatov podjetja, in nekoliko negotova prihodnost.

Facebooku kradejo uporabnike druga socialna omrežja

Za upad aktivnih uporabnikov na Facebooku lahko so kriva predvsem druga socialna omrežja, ki so bolj vizualno neposredna. Mlajše generacije bolj uporabljajo aplikacije kot so TikTok in Snapchat.
Projekcije, za nadaljno možno rast uporabnikov Facebooka, niso obetavne. Največja posledica negativne rasti uporabnikov pa je zmanjšanje prihodkov, saj je Meta v veliki meri odvisna od oglaševalskih prihodkov.

Prihodnost je metaverse

Meta pa v zadnjem času veliko vlaga v futuristični projekt metaverse, ki ga je ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg, kot internet v 3D obliki, virtualno okolje, v katerega se bodo ljudje lahko potopili, in ne bodo več le strmeli v zaslon. Ljudje se bodo lahko srečevali, se družili, opravljali sestanke, se igrali s pomočjo slušalk z mikrofonom, pametnimi telefoni, posebnimi očali in podobnimi napravami.

Metaverse za zdaj obstaja le kot ideja, ki si jo je pred 30 leti zamislil pisatelj znanstvene fantastike Neal Stephenson. Ni še zanesljivo, ali bo res postal naslednja generacija interakcije človeka z računalnikom ali pa bo le igrišče za tehnološke navdušence in igralce.