Mestni svet Mariupola je sporočil, da bi naj ruske sile so prisilno odstranjevale bolnike in zdravstvene delavce iz bolnišnice. Rusi bi naj po poročilih prič na silo premeščali osebje in paciente mariopolske mestne bolnišnice na neznano lokacijo. V bolnišnici je bilo okoli 700 ljudi, koliko so jih odpeljali, pa ni znano, poroča Kyiv Independent.

Ruska vojska je medtem prevzela nadzor nad mestom Slavutič, ki leži 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Prav tako naj bi ruske sile zajele župana mesta Jurija Fomičeva, prebivalci pa so se z ukrajinskimi zastavami podali na ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski okupatorji so vdrli v Slavutič, zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana mesta,” je na telegramu zapisala vojaška uprava kijevske regije.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je izrazila zaskrbljenost

Kmalu po ruskem zavzetju pa so se prebivalci podali na ulice z veliko modro in rumeno ukrajinsko zastavo ter se odpravili proti bolnišnici, je sporočila uprava. Ruske sile naj bi, da bi razgnale demonstrante, streljale v zrak in v množico metale šok granate, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Telegramu so oblasti delile tudi fotografije, na katerih se je več deset ljudi zbralo okoli ukrajinske zastave in vzklikalo “slava Ukrajini“.

Mesto Slavutič, v katerem sicer živi osebje, ki upravlja reaktorje v Černobilu, je bilo zgrajeno po nesreči v jedrski elektrarni leta 1986. Mesto leži 160 kilometrov severno od Kijeva, v njem pa živi približno 25.000 ljudi.

Ruska vojska je elektrarno v Černobilu zavzela 24. februarja, na isti dan, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Mednarodna agencija za jedrsko energijo pa je v četrtek ponovno izrazila zaskrbljenost, potem ko je Ukrajina organizacijo obvestila o ruskem bombardiranju Slavutiča.

Ostri spopadi za nadzor nad Mariupoljem

Prav tako pa trenutno potekajo ostri spopadi za nadzor nad pristaniškim mestom Mariupolj. Ruska vojska naj bi iz zraka in s topništvom obstreljevala civilne in vojaške objekte, kopenske sile pa medtem skušajo napredovati v središče mesta, je sporočil ukrajinski generalštab.

Višji svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je prav tako navedel, da trenutno potekajo ulični spopadi v Mariupolju. Z ruske strani pa je čečenski voditelj Ramzan Kadirov objavil videoposnetke, ki naj bi prikazovali prisotnost in razporeditev njegovih borcev v mestu.

Ubit še en ruski general

V napadu v bližini južnega mesta Herson naj bi bil medtem ubit še en ruski general, in sicer podpolkovnik Jakov Rezancev, ki je bil poveljnik 49. združene armade. Gre za sedmega ruskega generala, ki je umrl v Ukrajini in drugega podpolkovnika. Ukrajinski mediji poročajo, da je bil general ubit v letalskem oporišču Čornobajevka, ki ga Rusija uporablja kot poveljniško točko in ga je ukrajinska vojska že večkrat napadla, poroča BBC.

Prav tako pa lokalni mediji danes poročajo, da je rusko obstreljevanje mesta Harkov poškodovalo več spomenikov. Med drugimi je bil v obstreljevanju zadet spomenik spomina na holokavst v obliki judovskega svečnika, je danes poročal portal Kharkiv Today, podatkov o tem, kdaj je bil spomenik poškodovan, pa zaenkrat še ni.

Več ranjenih v ruskem obstreljevanju Lvova na zahodu Ukrajine

Tarča ruskega obstreljevanja je bilo danes tudi mesto Lvov na zahodu Ukrajine, ki mu je bilo doslej v ruski invaziji v večji meri prizaneseno. Odjeknilo je več eksplozij, glede na navedbe lokalnega guvernerja Maksima Kozickega pa so ruske sile izvedle dva napada, v katerih je bilo ranjenih najmanj pet ljudi.

Tarča napadov je bila četrt na vzhodu mesta, zaenkrat pa še ni jasno, kakšna stavba oz. infrastruktura je bila zadeta. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o velikih črnih oblakih dima in plamenih, ki se dvigajo nad tem delom Lvova.

Mesto, ki leži približno 80 kilometrov od meje s Poljsko, je od začetka ruske invazije doživelo le malo letalskih napadov ruskih sil, ki so ciljale zlasti vojaške tarče v bližini mesta.

STA