Ameriški predsednik Donald Trump je v torek krivdo za širitev novega koronavirusa po ZDA naprtil Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in naznanil, da je svoji vladi naročil, naj ustavi nadaljnje financiranje te organizacije, dokler ne opravi pregleda njenega odziva na pandemijo.

WHO po Trumpovih besedah ni izpolnila svoje osnovne dolžnosti in mora za to odgovarjati. WHO naj bi promovirala kitajsko kampanjo dezinformacij o virusu, zato je bil izbruh večji, kot bi bil sicer.

WHO je za Trumpa že sedmi krivec za izbruh pandemije v ZDA, medtem ko je sam že marca sporočil, da ne prevzema nobene odgovornosti, čeprav je dva meseca pred tem zmanjševal nevarnost virusa in celo izmenično hvalil Kitajsko in WHO.

ZDA pokrije skoraj 15 odstotkov proračuna WHO letno

ZDA so največja donatorka WHO in pokrijejo skoraj 15 odstotkov njenega proračuna na leto. Za dveletni proračun 2018/2019 so ZDA namenile 237 milijonov dolarjev za redni proračun, Washington pa je plačal še več sto milijonov za posebne projekte.

Trumpovi kritiki v ZDA so prepričani, da je njegova poteza neposredna posledica obširnih člankov v Washington Postu in New York Timesu o zamujenih priložnostih njegove vlade, da bi se bolje pripravila na krizo, ter televizijskih prispevkov o pomanjkanju zdravstvene opreme in zmedi po ZDA.

V ZDA so v torek zvečer našteli skupaj več kot 608.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 26.000 smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19. Milijoni so ostali brez služb, ameriška ekonomija je ohromljena in nihče ne ve, kdaj se bo lahko spet zagnala.

WHO trenutno potrebuje več denarja kot kdajkoli v zgodovini in je izdala poziv mednarodni skupnosti za milijardo dolarjev sredstev za boj proti pandemiji.

“To je nevaren korak v napačno smer, ki ne bo olajšal zmage proti covidu-19,” je nemudoma sporočila predsednica Ameriškega zdravniškega združenja Patrice Harris.

Trump je pojasnil, da to ne pomeni konec sodelovanja med ZDA in WHO. Vendar pa za zdaj denarja ne bodo nakazovali, ampak se bo posvetoval s “svetovnimi zdravstvenimi partnerji” o tem, kaj storiti z milijoni dolarjev, ki bi šli WHO.

WHO je obtožil, da je kitajskocentrična in je med drugim decembra lani sprejela trditve kitajskih državnih uradnikov, da se novi koronavirus ne more širiti s človeka na človeka.

Zamolčal pa je, da je WHO sredi januarja začela opozarjati države, naj se pripravijo na izbruh, 30. januarja pa je novi koronavirus razglasila za zdravstveno krizo svetovnih razsežnosti. Takrat je bilo le okrog 8000 potrjenih okužb v 18 državah in to je bil čas, ko je Trump koronavirus razglašal za izmišljotino demokratov in medijev.

WHO je koronavirus razglasila za pandemijo 11. marca, ko je bilo na svetu 121.000 potrjenih okužb, Trump pa je razglasil izredne razmere v ZDA 13. marca.

Trump je 24. januarja hvalil kitajskega predsednika Xi Jinpinga za preglednost v boju proti koronavirusu in zagotovil, da bo vse v redu. Ko so ga soočili s tem dejstvom, je odgovoril, da je bil takrat spoštljiv, ker je hotel dokončati trgovinski sporazum s Kitajsko.

STA