Evropska komisija je danes predstavila ukrepe za soočanje z naraščajočimi cenami energije. Med njimi je zakonodajni predlog, v skladu s katerim bi morala biti skladišča plina do novembra 80-odstotno napolnjena. Predstavila je tudi več možnosti ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov.

Zmanjševanje tveganja zunanjega vpliva

Zakonodajni predlog glede podzemnih skladišč plina predvideva, da bi morala biti ta do 1. novembra 2022 80-odstotno napolnjena, v prihodnjih letih pa 90-odstotno. Predlog predvideva tudi vmesne zahteve od februarja do oktobra. “To prispeva k naši varnosti v primeru velikega povpraševanja ali motnjah v dobavi pozimi,” je ob predstavitvi ukrepov povedal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Bruselj predlaga tudi novo obvezno certificiranje vseh operaterjev skladiščnih sistemov, s čimer želi zmanjšati tveganje zunanjega vpliva na kritično skladiščno infrastrukturo.

Komisija je poleg tega po besedah podpredsednika pripravljena vzpostaviti delovno skupino in skupno pogajalsko ekipo z državami članicami za skupen nakup energentov na ravni EU.

Morda kmalu tudi kratkoročni ukrepi

Bruselj je sicer predstavil tudi možnosti kratkoročnih ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov ter njihove prednosti in slabosti. Ukrepe je mogoče razdeliti v dve skupini, in sicer finančne kompenzacije in regulatorne ukrepe.

Finančne kompenzacije na področju trgovine na drobno vključujejo znižanje davkov in okvir za začasno državno pomoč, na področju trgovine na debelo pa zgornjo mejo za cene energije. Med regulatornimi ukrepi je fiksna cena električnih generatorjev.

O teh možnostih bodo v četrtek in petek na vrhu v Bruslju razpravljali voditelji članic EU. Po pričakovanjih bo največ razprave namenjene ravno energetskim dilemam, saj članice že dlje časa pestijo visoke cene energije, vojna v Ukrajini pa je energetsko sliko v uniji še poslabšala.

STA