Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes sporočil, da inšpektorji IAEA med obiski na treh lokacijah v Ukrajini, ki jih je zahteval Kijev zaradi ruskih obtožb o izdelavi “umazane bombe“, niso odkrili nobenih znakov “neprijavljenih jedrskih dejavnosti“, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregledi so bili opravljeni na podlagi pisne zahteve Kijeva

Grossi je pred tednom dni pojasnil, da si bodo v preiskavi prizadevali odkriti, ali se na lokacijah v Ukrajini nahaja neprijavljen jedrski material in ali tam potekajo kakršne koli neprijavljene jedrske dejavnosti, med drugim proizvodnja, predelava ali preusmeritev jedrskega materiala. Prav tako je zatrdil, da bodo sklepi preiskave prišli zelo hitro, kar se je danes tudi zgodilo.

“Naša tehnična in znanstvena ocena dosedanjih rezultatov ni pokazala nobenih znakov neprijavljenih jedrskih dejavnosti in materialov na teh treh lokacijah,” je dejal Grossi.

Pregledi na Inštitutu za jedrske raziskave v Kijevu in dveh drugih lokacijah v osrednji Ukrajini so bili opravljeni na podlagi pisne zahteve Kijeva. “V zadnjih dneh so inšpektorji izvedli vse načrtovane dejavnosti in imeli neoviran dostop do lokacij,” je še navedeno v izjavi agencije ZN.

Do preiskav je prišlo po obtožbah s strani Moskve, da se Ukrajina pripravlja na uporabo t.i. umazane bombe, Kijev pa je izrazil sum, da bi lahko Rusija dejansko sama odvrgla umazano bombo v napadu, za katerega bi potem okrivila Ukrajino.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

STA