Predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk, ki se danes mudi na obisku v Avstriji, je nagovoril parlament in avstrijske oblasti pozval, naj dejanja Moskve na vzhodu Ukrajine obsodijo kot genocid. “V tej vojni je pravičnost enako pomembna kot zmaga,” je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal Stefančuk. “Prosim vas, da prepoznate genocid, ki se izvaja proti prebivalcem na vzhodu Ukrajine,” je ob tem dodal.

“Vsak dan plačujemo grozljivo ceno”

Rusijo je obtožil vojnih zločinov, ki jih ta izvaja vsak dan, in dodal, da tovrstna dejanja le krepijo pripravljenost Ukrajincev za obrambo. Vrnitev normalnih odnosov z Rusijo po njegovi oceni ni več mogoče.

Vsak dan plačujemo grozljivo ceno, vsak dan izgubimo 100 vojakov, 500 pa jih je ranjenih,” je zatrdil Stefančuk in ob tem zbrane opozoril, da ta številka ne vključuje ranjenih ali ubitih civilistov. Rusija po njegovi oceni ne napada le Ukrajine, temveč s tem tudi EU oziroma “civilizirano Evropo“, pa čeprav brez strelnega orožja.

Stefančuk je vojno, ki jo vodi Kremelj, opisal kot hibridni napad v več fazah. Najprej se odprejo “informacijske propagandne šape“, nato sledi spopad “gospodarskih interesov“, ki ustvarjajo odvisnost na področju energetike, nazadnje pa nastopi oborožena agresija, je svoje videnje razmer podal Stefančuk. “Ukrajina se nahaja v tretji fazi, Evropa pa je že v drugi in nihče ne ve, kdaj se bo začela tretja,” je opozoril.

Prepričan je, da bo Ukrajini uspelo

Po navedbah Stefančuka njegovi sodržavljani niso pripravljeni popustiti, sam pa je prepričan, da bo Ukrajini uspelo, saj se “demokracija ne more ubraniti s predajo“, temveč se lahko s trdno obrambo le okrepi, navaja EFE.

Stefančukov današnji nagovor, s katerim je poskušal pridobiti podporo za vstop Ukrajine v EU, je sicer želela preprečiti desničarska populistična Avstrijska svobodnjaška stranka (FPÖ), še navaja EFE.

Predsednika ukrajinskega parlamenta ima danes na programu še sprejem pri predsedniku Alexandru Van der Bellnu in kanclerju Karlu Nehammerju. V ospredju njegovega obiska je ukrajinska prošnja za odobritev statusa kandidatke za članstvo v EU. Avstrija je sicer ena izmed držav, ki nasprotujejo hitremu vključevanju Ukrajine v EU in zagovarja idejo o reformi pridružitvenega procesa z uvedbo stopenjskega sistema.

STA