Napetost v vzhodni Evropi narašča. Situacija postaja vedno bolj resna. ZDA ravna previdno, ostale članice zveze Nata pa na območje pošiljajo okrepljene vojaške sile.

ZDA umika veleposlanike, EU zaenkrat ne

Ameriški State Department je v nedeljo vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu ZDA v Kijevu naročil, naj zapustijo državo. Američanom poleg tega v luči napetosti na meji med Rusijo in Ukrajino odsvetuje potovanja v obe državi. Ob tem je Josep Borrell dejal, da bo ameriški državni sekretar Antony Blinken v virtualni razpravi z ministri sedemindvajseterice danes pojasnil razloge za ameriško odločitev.

“Mi ne bomo ukrepali tako, ker ne poznamo posebnih razlogov za to. Mislim, da ni treba dramatizirati. Dokler pogajanja potekajo – in ta potekajo – po mojem mnenju ni treba oditi iz Ukrajine. A morda ima državni sekretar Blinken več informacij, ki jih bo delil z nami,” je povedal Borrell.

Stanje na meji se zaostruje

Blinken bo zunanjim ministrom unije danes virtualno poročal o petkovih pogovorih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Ženevi, ki niso prinesla preboja glede zaostrovanja razmer zaradi kopičenja okoli 100.000 ruskih vojakov ob in v Ukrajini.

Pred dobrim tednom so ministri na neformalnem zasedanju v Brestu opredelili skupno stališče v desetih točkah, v katerih so med drugim zavrnili poskuse Rusije po oblikovanju interesnih sfer v Evropi ter potrdili temeljna načela evropske varnosti in solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami. Danes bodo ministri po pričakovanjih sprejeli sklepe, v katerih bodo potrdili deset načel iz Bresta.

“Še naprej bomo gradili naše stališče do ruskih poskusov spodkopavanja varnostne strukture v Evropi in ponovnega vzpostavljanja povsem zastarelih interesnih sfer,” je ob prihodu napovedal Borrell. O sankcijah po napovedih diplomatskih virov ne bodo razpravljali. O tem so v Bruslju na sploh redkobesedni, saj da ne bi bilo pametno Rusiji vnaprej razlagati kriznih načrtov, medtem ko ne more nihče predvideti, kaj bo storil ruski predsednik Vladimir Putin. Pravijo le, da je dogovor o sankcijah mogoče sprejeti v nekaj dneh.

zaveznice NATA okrepile svoje sile

Zaveznice Nata so zvišale stopnjo pripravljenosti svojih sil ter napotile dodatne ladje in bojna letala v vzhodno Evropo, da bi okrepile zavezniško odvračanje in obrambo v času povečanih napetosti, ko Rusija krepi vojaško navzočnost v in okoli Ukrajine, je danes sporočilo zavezništvo.

˝Nato bo še naprej sprejemal vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo vseh zaveznic, vključno z okrepitvijo vzhodnega dela zavezništva. Vedno se bomo odzvali na vsako poslabšanje našega varnostnega okolja,˝ je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Izjava še izpostavlja, da so v preteklih dneh “številne zaveznice objavile trenutne ali prihajajoče napotitve” sil. Med drugimi je vojaške sile poslala Danska. Pomoč sta napovedali tudi Francija in Nizozemska.