Predsednik entitete BiH Republike Srbske Milorad Dodik je v četrtek po sprejetju resolucije o Srebrenici v Generalni skupščini ZN napovedal, da bodo Federaciji BiH predlagali sporazum o mirni razdružitvi, ker da srbski narod ne more več živeti v BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na njegove napovedi se je danes ostro odzvala EU.

"Srbski narod preprosto ne more več živeti v takšni Bosni in Hercegovini"

Dodik je pojasnil, da bo vlada entitete na njegov predlog sprejela pobudo, da v naslednjih 30 dneh pripravijo celovito poročilo o delovanju v zadnjih 30 letih, in Federaciji BiH kot podpisnici daytonskega sporazuma v 30 dneh predložila predlog Republike Srbske o medsebojni razdružitvi.

"Danes začenjamo formalno odločitev o zahtevi po mirni razmejitvi. Predlagali bomo, da se najprej razjasnijo politične pristojnosti, povezane z entitetama, ter da ohranimo in pustimo sedanji model delovanja gospodarstva, v nekaj letih pa bomo to prilagodili modelu mirne razmejitve," je še izjavil Dodik po seji vlade Republike Srbske, ki je v četrtek potekala prav v Srebrenici.

Dodal je, da srbski narod preprosto ne more več živeti v takšni Bosni in Hercegovini ter da je to, kar so naredili Bošnjaki z resolucijo o Srebrenici, nezakonito in da niso upoštevali Srbov. Pri tem je spomnil, da tega vprašanja ni obravnavalo predsedstvo BiH in da brez odločitve tega organa ni mogoče sprožiti pobude v ZN, poroča STA.

Oster odziv v EU

"Takšnih izjav in napovedi žal ne slišimo prvič. Evropska unija in njene države članice so bile zelo jasne," se je na Dodikove besede glede razdružitve danes odzval tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella Peter Stano.

Spomnil je, da so države članice decembra ponovile svojo nedvoumno zavezanost evropski perspektivi BiH kot eni, enotni in suvereni državi. Izpostavil je zaskrbljenost EU zaradi zakonodaje in pobud v Republiki Srbski, ki so v nasprotju z evropsko potjo BiH, vključno z odcepitveno retoriko in dejanji, ki postavljajo pod vprašaj ustavni red države.

Opozoril je še, da bodo odcepitvene ideje ali dejanja njihove akterje le še bolj izolirali, imela pa bi lahko tudi resne posledice. Obenem je spomnil, da ima EU vzpostavljen okvir sankcij za tiste, ki spodkopavajo enotnost in ozemeljsko celovitost BiH.

Generalna skupščina ZN je resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, sprejela s 84 glasovi za, 19 proti in 68 vzdržanimi. Resolucijo sta predlagali Nemčija in Ruanda, Slovenija pa je pri njej sodelovala skupaj s skoraj 40 državami. Za so glasovale vse nekdanje republike Jugoslavije razen Srbije, poroča STA.