Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. “Ali bo odločitev sprejeta, je odvisno samo od državljanov in njihovega obnašanja,” je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh, je napovedal za Prvo TV.

Pri tem srbskega predsednika podpirajo tudi epidemiologi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Samo da bi se tako zajezilo širjenje okužb, je dejal Predrag Kon.

Vučić je dejal, da podatki kažejo, da se ljudje še preveč gibljejo naokoli, zlasti v mestih. “Najhujša situacija je v Beogradu. Kjer je največje žarišče in največja nevarnost,” je dejal. Poudaril je, da polovica okuženih prihaja iz srbske prestolnice, na koncu pa da jih bo po njegovih ocenah najmanj 60 odstotkov.

Več v prihodnjih dneh

Pri uvajanju dodatnih ukrepov se srbski predsednik precej zanaša tudi na kitajske strokovnjake. Ti mu niso svetovali zapore Beograda. “So za še strožji ukrep, policijsko uro. O tem bomo razmislili v naslednjih treh dneh,” je napovedal.

O lajšanju omejevalnih ukrepov pa bo mogoče govoriti šele, ko bo jasno, da je epidemija v državi pod nadzorom. Ko se bo stanje normaliziralo, pa se bo v državi govorilo tudi o volitvah in ostali politiki, je po poročanju Tanjuga še dejal srbski predsednik.

V pogovoru za Prvo TV je srbski predsednik napovedal tudi paket ukrepov za podporo gospodarstvu in državljanom v vrednosti pet milijard evrov. Med drugim bodo odložili plačilo davkov in akontacije dohodnine na prihodnje leto. Poleg tega bodo v okviru paketa, ki ga bo Vučić podrobneje predstavil v torek, malim in mikro podjetjem pomagali s 700 milijoni evrov, poroča Tanjug.