Poljska je Sloveniji omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a se jih je sedem v zadnjem trenutku odločilo, da “počakajo na ugodnejšo varianto”. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izrazil ogorčenje zaradi takega obnašanja in opozoril, da se okno za vračanje v domovino res že zelo zapira.

Vsi se očitno ne zavedajo težavnosti položaja

Konzularna služba zunanjega ministrstva se spričo številnih omejitev potovanj, ki so bile uvedene zaradi pandemije koronavirusa, trudi, da pomaga čim več slovenskim državljanom pri njihovem vračanju v domovino, je poudaril Šter. A sedanji primer vračanja turistov s Kanarskih otokov po njegovih ocenah kaže, da se očitno vsi ne zavedajo težavnosti položaja, ki je nastal zaradi pandemije koronavirusa.

Sedem mest ostalo praznih

Potem ko se je v četrtek preko Prage s Kanarskih otokov vrnila skupina 14 slovenskih državljanov, so na MZZ domnevali, da jih je tam morda še deset ali 15. Izkazalo pa se je, da jih je tam kar 80.

“V zadnji noči smo s pomočjo Poljakov pripeljali s posebnim letalom v Varšavo skupino Slovencev, ki so jo Poljaki po našem zaprosilu vkrcali na svoje letalo kot evakuacijski let. Ponudili so nam 19 prostih mest, potem ko so vkrcali Poljake. Zagotovili smo jim, da bomo zagotovo zapolnili vseh 19 mest. Naše veleposlaništvo v Madridu je začelo kontaktirati Slovence, ki so tam. Napolnili smo 12 mest. Sedem jih je ostalo praznih,” je povedal Šter.

“Tisti, ki so zavrnili, da bi se vkrcali, so imeli za moje pojme aboten razlog – povedali so, da bodo počakali na ugodnejšo priložnost,” je pojasnil razočarani Šter.

Katastrofalna gesta za nadaljnje sodelovanje s Poljaki

“To je katastrofalna gesta tudi za naše nadaljnje sodelovanje s Poljaki, kajti zdaj so v Varšavo pripeljali sedem praznih sedežev. Lahko bi vkrcali koga drugega,” je dejal. Ker se Slovenci niso pravočasno odločili, na te prazne sedeže niso mogli vkrcati nekoga, ki je morda ostal v velikih težavah, je izpostavil Šter. “Na ta način mi ne moremo več pomagati niti tem ljudem, niti tistim, ki bi morda zares razumeli težo položaja,” je dodal.

“Ta primer je žalitev za vse moje kolege, ki se zares trudijo, da najdejo možnosti, kako spraviti Slovence domov,” je Šter še izrazil ogorčenje.

Tujci vse bolj deležni gest sovražnosti

Iz Varšave je sicer že poletelo tudi posebno letalo s potniki, ki so prišli s Kanarskih otokov, ki bo na ljubljanskem letališču pristalo okoli 11.30.

Šter je še opozoril, da se okno za vračanje evropskih državljanov res že zelo zapira. “Evropski državljani v oddaljenih delih sveta postajajo tvegane osebe, ki jih ne vidijo radi. In so deležni gest sovražnosti. V nekaterih državah so že zahtevali od evropskih državljanov, da zapustijo njihovo ozemlje do konca tega tedna,” je še opozoril.

Uspešno sicer medtem poteka vračanje slovenskih državljanov iz Srbije. Avtobus iz Beograda je že na srbsko-hrvaški meji in popoldne naj bi dosegel mejo s Slovenijo. Na njem je 16 slovenskih državljanov in ena Slovakinja.

STA