Na 5. festivalu AJB DOC v Sarajevu bodo prikazali dokumentarni film režiserja Mirana Zupaniča Sarajevo safari, ki je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Arsmedia v koprodukciji z Aljazeera Balkans. Dokumentarec, ki prinaša prikrito zgodbo o safariju na ljudi, bo na sporedu festivala, ki bo potekal med 9. in 13. septembrom, v soboto.

“Film da slutiti absolutno zlo”

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg srbske vojske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva, so vsebino dokumentarca povzeli v produkcijski hiši Arsmedia.

Po Zupaničevem mnenju daje film “gledalcu slutiti absolutno zlo, ki se skriva pod maskami človeškosti, ter hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev za vedno spremenile življenje”. “Skupaj z njihovim trpljenjem približa gledalcu tudi njihovo modrost in moč volje do življenja,” so besede scenarista in režiserja povzeli producenti.

Snemalci filma so bili Božo Zadravec, Maksimiljan Sušnik in Zupanič, ki je bil poleg Jake Kovačiča tudi montažer. Skladatelj je bil Tilen Slakan, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik. Pri filmu so sodelovali Stana in Samir Ćišić, Faruk Šabanović in Edin Subašić. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, piše STA.

Za otroško tarčo plačali več

V dokumentarcu Slovenec pripoveduje, kako je z daljnogledom videl, da so tujci, ki so jih iz Beograda na Pale, kjer je bil sedež bosanskih Srbov, pripeljali s helikopterjem, ubijali civiliste. Za to so plačevali ogromne zneske, koliko, ni ve, ve pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok.

Slovenec je bil akreditiran kot novinar in je sprva mislil, da so tudi tujci, ki so prihajali iz različnih držav in so tekoče govorili angleško, novinarji. Ko je to povedal svojemu delodajalcu, so mu rekli samo, da gre za zanimive stvari. Tujci so menda prihajali predvsem iz ZDA, Kanade in Rusije, nekateri omenjajo tudi Italijane, poroča Žurnal24.