IBM je ustavil svoje poslovanje v Rusiji, McDonald’s tam zapira 850 restavracij, vendar pa bo lokalnim delavcem še naprej izplačeval plače. Starbucks bo zaprl 130 lokalov v Rusiji, Coca Cola in Pepsi Cola začasno ustavljata prodajo svojih izdelkov v tej državi, slednji ustavlja tudi oglaševanje, promocije in vse investicije.

Nizozemski pivovar Heineken je danes sporočil, da bo v Rusiji ustavil proizvodnjo, oglaševanje in prodajo piva znamke Heineken. kot so še navedli v sporočilu, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Tass, pivovar prav tako ne bo več sprejemal neto finančnih koristi, ki izhajajo iz dejavnosti družbe v Rusiji.

V Rusiji ne bodo več izhajale nekatere revije

V Rusiji prav tako ne bodo več izhajale revije kot so Vogue, Glamour in Vanity Fair. Družba Conte Nast, pod okrilje katere sodijo, je namreč danes sporočila, da prekinja založniško dejavnost v Rusiji. Izvršni direktor Roger Lynch je v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisal, da zaradi nove ruske medijske zakonodaje ne morejo zagotoviti varnosti svojih novinarjev in urednikov.

Ruski milijarderji se bodo morali znajti brez ferrarijev, saj je italijansko podjetje napovedalo konec proizvodnje vozil za ruski trg do nadaljnjega. Do nadaljnjega veljajo tudi vsi ukrepi drugih podjetij, ki se v državo ne nameravajo vrniti, vsaj dokler se vojna v Ukrajini ne konča.

Iz Rusije se umikajo tudi japonska podjetja Toyota, Nissan, Subaru in Mitsubishi, britanski Shell pa je sporočil, da več ne kupuje ruske nafte in zapira svoje bencinske postaje ter operacije, povezane z oskrbovanjem letal z gorivom v Rusiji. Poslovanje v Rusiji je ustavil tudi nemški avtomobilski proizvajalec Continental, pred njim so to storila ameriška in druga avtomobilska podjetja.

 

STA