Novi koronavirus je samo v enem dnevu na Kitajskem zahteval 38 življenj, doslej pa že 170. Za skoraj 1800 je naraslo tudi število okuženih, ki jih je sedaj skupno 7711, so danes sporočile pristojne oblasti. Prvi primer okužbe so zabeležili tudi v Tibetu, tako da je sedaj prisoten po celotni celinski Kitajski.

Omenjeno število mrtvih je najvišje v enem dnevu od izbruha virusa. Od okuženih jih je po najnovejših podatkih 1370 v kritičnem stanju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vrhunec epidemije je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer pričakovati šele čez približno teden dni.

Šest ton zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce

Od 170 smrtnih primerov so jih 162 zabeležili v provinci Hubei, kjer se nahaja mesto Wuhan, kjer se je pred mesecem dni virus prvič pojavil. Sklad ZN za otroke (Unicef) je Wuhanu za pomoč v boju proti koronavirusu poslal šest ton zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce. Pošiljka je v sredo prispela v Šanghaj, od tam naj bi jo prepeljali v Wuhan. Dodatne pripomočke bo organizacija dostavila v prihodnjih dneh, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

Izven Kitajske so doslej potrdili okoli 80 primerov okužb z virusom v okoli 20 državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O prvih primerih okužbe danes poročajo iz Indije in Filipinov. V Indiji je okužen študent, ki se je vrnil iz Wuhana. Je v stabilnem stanju v bolnišnici v zvezni državi Kerala, so sporočile oblasti. Tudi prva okužena oseba na Filipinih je prišla iz Wuhana. Gre pa za Kitajko.

Iz Japonske, kamor sta se iz Wuhana vrnili že dve skupini japonskih državljanov, so sporočili, da so pri treh osebah ugotovili okužbo z virusom. Iz skupine prvih 206 japonskih državljanov jih je 12 v bolnišnici. Druga skupina 200 državljanov se je vrnila danes. Na Japonskem imajo tako sedaj potrjenih 11 primerov okužb, med njimi dva primera prenosa okužbe med ljudmi.

Peti primer okužbe pa so zabeležili tudi v Franciji. Peta okužena oseba je hčerka hudo bolnega 80-letnega kitajskega turista, ki je v pariški bolnišnici in je bil nedavno potrjen kot četrti primer okužbe v državi. Ženska v tridesetih je v slabem stanju in potrebuje kisik, je v sredo povedala francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn.

Rusija se je odločila zapreti mejo

Rusija se je medtem danes za preprečitev širjenja virusa odločila zapreti kopensko mejo s Kitajsko na Daljnem vzhodu in izdajati kitajskim državljanom elektronske vizume za to območje. Omejili so tudi železniški promet. V Rusiji sicer doslej niso potrdili še nobenega primera okužbe. Omejitve naj bi veljale do 4. februarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na evakuacijo iz Wuhana medtem čaka približno 600 državljanov 14 članic EU. Prvi letali naj bi odpotovali danes. Na prvem letalu naj bi bilo 250 francoskih državljanov. Na evakuacijo iz Wuhana čakajo tudi državljani drugih držav.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se bodo zaradi vse večjega širjenja virusa v tujini danes v Ženevi na novem izrednem sestanku odločali, ali izbruh novega koronavirusa predstavlja grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Pred tednom dni še niso bili tega mnenja, čeprav so bili zelo razdeljeni. Medtem se je virus razširil tudi v Evropo, na Kitajskem pa vsakodnevno poročajo o pomembnem povečanju števila okuženih.

STA