Novi koronavirus je, kot poroča STA, na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Število okuženih se je ob tem povzpelo na 17.205 primerov. Gre za največje povečanje smrtnih žrtev in okužb v enem dnevu, odkar so v kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta odkrili virus, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vseh 57 novih smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je iz Wuhana oziroma province Hubei, ki jo je okužba z virusom doslej najhuje prizadela. Na Kitajskem so hkrati v enem samem dnevu tudi zabeležili 2829 novih okužb, s čimer se je število okuženih povečalo na 17.205. Več kot 20.000 naj bi bilo sumov na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg Kitajske so okužbe z virusom doslej potrdili v več kot 24 državah

S 361 smrtnimi žrtvami je novi koronavirus na Kitajskem že usodnejši od sindroma akutnega oteženega dihanja (sars), ki je pred dvema desetletjema na celinski Kitajski zahteval 349 smrtnih žrtev. Skupno je sars med letoma 2002 in 2003 zahteval 774 smrtnih žrtev.

Kitajski strokovnjaki ob tem predvidevajo, da bo novi koronavirus na Kitajskem vrhunec dosegel kasneje, kot so sprva pričakovali. “Pričakujemo, da bo vrhunec epidemije v desetih dneh do dveh tednih,” je dejal vodja nacionalne strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan.

V Wuhanu naj bi sicer danes odprli prvo od dveh bolnišnic, ki so ju začeli graditi pred samo desetimi dnevi. V njej bo prostora za 1000 bolnikov, za katere bo skrbelo približno 1400 vojaških zdravnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi novega koronavirusa se je vedno več držav odločilo, da bodo s Kitajske v domovino pripeljale svoje državljane. V Franciji je tako npr. v nedeljo pristalo letalo z 254 potniki iz Wuhana. Kot je ob tem sporočila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn, je imelo 36 potnikov simptome okužbe s koronavirusom. Rezultati testov naj bi bili znani danes.