Za hrvaško obalo so danes razglasili rdeči alarm zaradi orkanskega vetra, ki bo pihal tudi do 185 kilometrov na uro. Pristojne službe so opozorile tudi prebivalce Zagreba, da je danes pričakovati sunke vetra do 155 kilometrov na uro. Splitčane je davi presenetil sneg z dežjem. Sneži tudi v dalmatinskem zaledju. Prekinjen je obalni ladijski promet.

Izjemno nevarne razmere vse od Reke do Dubrovnika

Izjemno nevarne vremenske razmere zaradi vetra ob hrvaški obali pričakujejo od Reke do Dubrovnika. Za celotno območje hrvaške obale, razen zahodne obale Istre, so razglasili rdeči alarm, ki velja tudi za notranjost Dalmacije do Knina. Hrvaški hidrometeorološki zavod na tem območju pričakuje sunke vetra s hitrostjo do 185 kilometrov na uro.

Ostala območja države so prav tako zaradi močnega severnega vetra “obarvali” v oranžno, kar pomeni, da bo vreme nevarno tudi za ljudi. Napovedana je hitrost vetra do 110 kilometrov na uro.

V Dalmaciji danes presenetil sneg

Medtem je zagrebški urad za nujna posredovanja državljane pozval k previdnosti, ker pričakujejo sunke vetra do 155 kilometrov na uro, kar lahko povzroči nevšečnosti v prometu ter škodo na poslopjih in drevesih.

Na območju Splita je danes občasno med dežjem padal sneg, rahlo sneženje so zabeležili tudi v večjem delu splitskega zaledja. Na območju Imotskega so se davi zbudili pod tanko snežno odejo, je poročal novičarski portal dalmacijadanas.hr. Kot dodaja, je bila najnižja temperatura davi na gori Biokovo nad Makarsko. Namerili so -9 stopinj Celzija.

Pazite se na horizontalno odpihnjene zabojnike, vertikalno pa na nepritrjeni gradbeni material.”

Iz hrvaškega avtokluba so sporočili, da je zaradi vetra omejena hitrost na 60 kilometrov na uro na avtocesti Zagreb-Reka med odcepoma Bosiljevo II in Kikovica. Kot so dodali, je zaradi slabih vremenskih razmer prekinjen tudi ladijski promet med celino in večino jadranskih otokov.

Na nevarne vremenske razmere je v svojem znanem humorističnem slogu na Twitterju opozorila tudi hrvaška gorska reševalna služba. “Pazite se na horizontalno odpihnjene zabojnike, vertikalno pa na nepritrjeni gradbeni material. Izlete preložite do prve bonace”, so zapisali. Dodali so, da v primeru nesreče državljani lahko pokličejo številko 112.

STA