V široki paleti najpopularnejših tamponov, ki se prodajajo po Evropi in ZDA, je bilo odkritih več kot dvanajst kovin, vključno s svincem in arzenom, je pokazala prva študija tamponov na kovine, kar vzbuja zaskrbljenost glede izdelkov za menstruacijo, ki jih uporabljajo milijoni.

Študija preverjala prisotnost kar 16 kovin

Glede na ugotovitve, ta teden objavljene v reviji Environmental International, so testi odkrili svinec v vseh 30 tamponih 14 blagovnih znamk, ki so bili kupljeni pri večjih spletnih prodajalcih in trgovinah v ZDA, Združenem kraljestvu in Grčiji, poroča CBS News.

»Naše ugotovitve kažejo na potrebo po predpisih, ki od proizvajalcev zahtevajo testiranje na kovine v tamponih,« so zapisali raziskovalci. Z analizo so iskali koncentracije arzena, barija, kalcija, kadmija, kobalta, kroma, bakra, železa, mangana, živega srebra, niklja, svinca, selena, stroncija, vanadija in cinka. V enem izdelku je bilo odkritih vseh 16 kovin.

Da bi ugotovili, ali se kovine tudi izpirajo iz tamponov, bodo potrebne nadaljnje študije. To bi bilo še posebej zaskrbljujoče, saj je vaginalno tkivo prepustnejše kot druga tkiva, so opozorili raziskovalci, ki jih vodi Jenni Shearston, podoktorska štipendistka na Univerzi kalifornijske šole za javno zdravje Berkeley. Raziskovalci so povedali tudi, da jetra ne bi mogla filtrirati nobene od teh snovi, ki bi preko tamponov lahko vstopila v krvni obtok.

Najbolj znane blagovne znamke tamponov vključujejo Tampax in Always (Procter & Gamble), Kotex (Kimberly-Clark's) ter Playtex iz Edgewell Personal Care. Ugotovitve sicer niso navajale testiranih znamk. Shearston je dejala, da seznama ne more predložiti.

Kako so se snovi znašle v higienskih izdelkih

Organski tamponi so imeli manj svinca in več arzena kot neorganski, tisti, ki se prodajajo v ZDA, pa so imeli višje koncentracije svinca kot tisti v Evropi, je navedla študija.

Tamponi so izdelani iz bombaža, rajona ali obojega, študija pa je ugotovila, da bi kovine lahko prišle iz zemlje iz rastlin, ki so bile uporabljene za izdelavo materialov. Prisotnost kovin je lahko tudi posledica kemikalij, ki se uporabljajo kot protimikrobna sredstva ali kot sredstva za uničevanje vonja.

»Ne moremo še reči, da ljudje tamponov sploh ne bi smeli uporabljati. Zaenkrat vemo, da so kovine prisotne v vseh vzorcih, ki smo jih testirali. Vendar pa še ne vemo, ali se kovine iz tamponov tudi izpirajo in ali jih telo lahko absorbira. Tako torej še ne moremo oceniti, v kolikšni meri (če sploh) lahko kovine v tamponih prispevajo h kakršnim koli zdravstvenim težavam,« je za CBS MoneyWatch povedala Shearston. »Naša raziskava poudarja potrebo po več testiranjih strupenih spojin v izdelkih, ki jih uporabljamo vsak dan, in boljšem označevanju snovi v izdelkih, da lahko uporabniki sprejemajo bolj informirane odločitve