Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v avstrijskem smučarskem središču Ischgl zabeležili že 5. februarja. Gre za švicarsko natakarico, ki je bila šele nekaj tednov kasneje pozitivna na testu za virus sars-cov-2, je danes sporočil vodja oddelka za medicino pri avstrijski agenciji za zdravje in prehransko varnost Franz Allerberger.

Lastnika okužila natakarica

Doslej je za prvega okuženega v Ischglu veljal lastnik bara Kitzloch, a zdaj se je izkazalo, da se je še prej okužila natakarica v tem baru. Kje se je okužila ona, ni znano, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Allerberger.

Okuženih najmanj 600 ljudi

Na območju Ischgla so potrdil več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije. Skupno naj bi se na območju “žarišča S”, kot označujejo Ischgl, po besedah Allerbergerja okužilo najmanj 611 ljudi iz različnih delov Avstrije ter tudi najmanj toliko turistov.

Na Tirolskem, ki meji na Italijo in kjer so znani po svojih smučarskih središčih ter živahnih zabavah ob koncu dneva, so zaradi novega koronavirusa sredi marca odredili karanteno. Karanteno za Ischgl so uvedli že prej, takoj ko so zabeležili večje število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno.