V prvi vrsti opazovati delo Evropske komisije so sanje marsikoga, ki pa lahko v prihajajočih dneh postanejo resničnost. Evropska komisija namreč ponuja kar 1800 mest za plačano pripravništvo. Prijavite se lahko na 5-mesečno administrativno ali prevajalsko pripravništvo, ki vas popelje v delo različnih služb in agencij Evropske komisije v Bruslju, pa tudi Luksemburgu in drugod v Evropski uniji.

Politika, okolje in pravo v praksi

Evropska komisija kar dvakrat na leto ponudi 1800 plačanih pripravništev, ki pokrivajo različna področja, vse od konkurenčnega prava, človeških virov, okoljske politike in podobno. Pripravništvo ob plačilu, ki ga ponujajo, prinaša še mnoge pomembne priložnosti in pridobitve, ki lahko pomembno vplivajo na vaše nadaljnje življenje. Gotovo najprivlačnejši del pripravništva pa je vpogled v procese in politike evropskih institucij ter priložnost za prispevanje k vsakodnevnemu delu Komisije in priložnost za izvajanje akademske teorije v praksi.

Ste pripravljeni, na to, da bi bili pripravniki Evropske komisije? Če imate odkrit pristop k evropskim vprašanjem, interes za spoznavanje delovnih metod Komisije, svež vidik v vsakodnevnem delu Komisije ter proaktivni odnos, potem gotovo.

In kako je sestavljen dan pripravnika? Organizirate in udeležujete se številnih srečanj, delovnih skupin in javnih obravnav, sestavljate in urejate dokumentacijo, različna poročila in konzultacije, odgovarjate na vprašanja državljanov, sodelujete v številnih projektih …

Prijave se zbirajo od 6. do 31. januarja, pripravništva pa se bodo začela 1. marca 2020 in bodo trajala pet mesecev.

Pripravništva tudi drugod

Če vas delo v evropskih institucijah zanima, pa se pripravništvo najde tudi v Evropskem parlamentu, Svetu Evropske unije, Sodišču Evropske unije, Odboru evropskih regij, Evropskem ekonomsko-socialnem odboru, pri Evropskem varuhu človekovih pravic in Evropskem nadzorniku za varstvo podatkov.