Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, včeraj popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli.

V deželi Veneto so doslej potrdili 12 okužb z novim koronavirusom, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti včeraj odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom. V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci.

Zaradi ukrepov italijanske vlade za zajezitev širjenja koronavirusa na severu države bodo med drugim preložene tri tekme nogometnega prvenstva serie A. Med preloženimi sta tekmi Interja iz Milana in Atalante.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril.

“Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja,” je dejal Conte. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. V Lombardiji in Venetu so za danes odpovedali pustne karnevale in športna tekmovanja.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan, 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom.

Karantena doma

V Slovenijo sta se sicer vrnila dva potnika z ladje Diamond Princess, je na novinarski konferenci potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Prispela sta s hrvaškim državljanom na mariborsko letališče, kjer so oba znova testirali na novi koronavirus in sta bila znova negativna.

Tako kot prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta se vrnila v četrtek, bosta pod 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom doma v samoizolaciji, je napovedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Slovenske pristojne službe so tudi v stalnem stiku z dvema Slovencema z ladje, ki sta okužena z novim koronavirusom in sta trenutno v bolnišnici na Japonskem.

Na Kitajskem upad, porast v Južni Koreji

Število novih okužb z novim koronavirusom je na Kitajskem močno upadlo, saj so v 24 urah zabeležili samo 397 novih primerov, so sporočile pristojne oblasti. Umrlo je 109 ljudi. O velikem povečanju števila okužb medtem poročajo iz Južne Koreje, kjer so se več kot podvojile na 346.

Vse manjše možnosti za zajezitev virusa

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je med tem v Ženevi opozoril, da se zmanjšujejo možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa in mednarodno skupnost v luči zaskrbljujočega trenda okužb v Iranu in Južni Koreji pozval, naj okrepi prizadevanja za zajezitev virusa.