Uprava hrvaškega nacionalnega parka Krka je objavila nova pravila, ki jih bodo v prihodnjem letu morali upoštevati turisti. Po novem bo prepovedano kopanje na praktično celem območju parka, kje sicer že zdaj velja omejitev števila turistov, saj, kot poudarjajo, želijo ohraniti naravo in obvarovati obiskovalce, saj se je v zadnjih štirih letih na območju parka utopilo pet ljudi.

V štirih letih štiri utopitve

Hrvaški portal Index poroča, da je uprava parka tovrstno odločitev sprejela na podlagi argumentov za ohranjanje njegovih naravnih danosti in tudi preprečevanjem nesreč. Zadnja štirih letih so na območju parka beležili štiri utopitve. Nella Slavica, ravnateljica parka, je za portal dejala, da je temeljni cilj uprave nacionalnega parka Krka ohranjanje procesa nastanka lehnjaka. »Obstoj bazena reke Krke in življenja v njej temelji ravno na razvoju barier iz sedimentarnih kamnin, zato nov pravilnik kopanje prepoveduje,« je dodala.

Število turistov ne sme preseči 10.000 naenkrat

Pravilnik so sicer že sprejeli, vendar v letošnjem letu še ne bo v veljavi, ampak 1. januarja prihodnje let. Kopanje bo kasneje dovoljeno le na dveh točkah Visovačkega jezera in ob Roškem slapu, saj število turistov ne sme preseči 10.000 naenkrat.