Seizmologi so v preteklosti že večkrat napovedali, da je povsem možno, da bodo Hrvaško kmalu pretresli hudi potresi, najbolj ogrožen je v napovedih ravno Zagreb in Dubrovnik. Ti dve mesti sta najbolj naseljeni. Večji potres so v Zagrebu beležili 9. novembra 1880, bil je 6 stopnje po Rihterjevi lestvici in 9 stopnje po Marcellijevi lestvici. Mercallijeva lestvica je 12 stopenjska lestvica intenzitete potresov.

Dve smrtni žrtvi in 29 poškodovanih

Številne zgradbe so bile uničene, množice so se preselile ali pobegnile na Dunaj, v Graz, Maribor, Celje, Ljubljano in Trst. V 24-ih urah po potresu so na glavni železniški postaji v Zagrebu prodali 3800 vozovnic. Do aprila 1881 so zabeležili, da so se tla stresla več kot 180-krat. Zahteval je dve smrtni žrtvi, 29 oseb je bilo težje poškodovanih. Stanovalci hiš, ki so bile v potresu uničene, so bili nameščeni v vojašnici. Za obvladovanje posledic so tedaj ustvarili posebno komisijo.

Poleg skoraj tisoč poškodovanih zgradb, je bila poškodovana tudi stara zagrebška katedrala, ki je utrpela toliko škode, da so jo bili primorani temeljito obnoviti. Obnova je trajala več kot 20 let. Omenjen potres je sprožil veliko prenovo mesta. Po prenovi je zrasla nova katedrala, ki je bila njihov zaščitni znak. Poleg tega je Zagreb dobil tudi številne nove palače, parke in fontane.