Nekdanja soustanoviteljico Theranos Elizabeth Holmes je obsojena na 11 let in tri mesece zapora zaradi ogoljufanja vlagateljev v njen zdaj propadli startup za testiranje krvi, ki je bil nekoč ocenjen na 9 milijard dolarjev.

Ameriški okrožni sodnik Edward Davila v San Joseju v Kaliforniji je 38-letnico obsodil v treh točkah ogoljufanja vlagateljev in v eni točki zarote, potem ko jo je porota januarja lani v trimesečnem sojenju obsodila.

Tožilstvo je sicer predlagalo kazen 15 let zapora, obramba pa je sodnika pozvala, naj zaporne kazni ne izreče.

Med obravnavo obsodbe je Holmesova jokala in rekla, da je “uničena” zaradi svojih neuspehov, da bi marsikaj naredila drugače, če bi imela priložnost, in da čuti “globoko sram zaradi tega, kar so ljudje preživeli, ker sem jih razočarala.” Okrožni sodnik je dejal, da je šlo za “primer goljufije, v katerem se je razburljiv podvig začel z visokimi pričakovanji, nato pa so ga razblinile neresnice, napačne predstavitve, navadna aroganca in laži“.

Sicer je za pričakovati, da bodo Holmesovi odvetniki prosili sodnika, da ji dovoli, da ostane na prostosti proti varščini do načrtovane pritožbe, in da se pritoži na sodnikovo odločitev, da potrdi obsodbo porote proti Holmesovi, kot tudi njeno kazen.

Holmesov odvetnik: Ni je motiviral pohlep

Pomočnik ameriškega tožilca Jeff Schenk je Davili med zaslišanjem povedal, da bi 15-letna kazen pomenila “izjavo, da cilji ne opravičujejo sredstev”. Holmesov odvetnik Kevin Downey je zaprosil za hišni pripor, češ da je prizanesljivost upravičena, saj za razliko od nekoga, ki je zagrešil “velik zločin”, nje ni motiviral pohlep.

Tožilci so med sojenjem povedali, da je Holmes napačno predstavila Theranosovo tehnologijo in finance, vključno s trditvijo, da lahko miniaturni stroj za testiranje krvi izvede vrsto testov iz nekaj kapljic krvi. Tožilci so povedali, da se je podjetje za izvajanje testov pacientov na skrivaj zanašalo na običajne stroje drugih podjetij.

Holmesova pa je trdila, da je takrat verjela, da so njene izjave resnične.

Slavni stroj, ki ga je obljubljala Holmesova nikoli ni deloval

Elizabeth Holmes je Theranos ustanovila leta 2003, ko je bila stara šele 19 let, in obljubila, da bo ustvarila tehnologijo, ki bo poenostavila in pocenila krvne preiskave.

Zahvaljujoč dobro premišljeni zgodbi in nastopu ji je v nekaj letih uspelo pridobiti zaupanje in denar velikih investitorjev. Ko je bilo podjetje na vrhuncu, je bila njegova vrednost ocenjena na skoraj 10 milijard dolarjev, premoženje Holmesove, večinske lastnice, pa na 3,6 milijarde.

Kot otrok se je Holmes bala igel in odvzemov krvi. Zato je izumila preprosto, hitro in učinkovito napravo, s katero bo mogoče iz samo ene kapljice krvi, odvzete s prsta, narediti na stotine krvnih preiskav, je zatrdila. Toda leta 2015 je Wall Street Journal razkril veliko goljufijo: slavni stroj ni nikoli deloval.

Obtožnica je bila vložena leta 2018

Danes 38-letnica je bila leta 2018 obtožena 12 goljufij zaradi svoje vloge v podjetju. Sojenje se je začelo leta 2021 po zamudi zaradi njene nosečnosti. Postopek je sprožil medijsko pozornost pred sodno palačo v San Joseju, kjer je Holmesova pričala, da ni zavestno zagrešila goljufije in da je verjela obljubi podjetja.

Obsodba in kazen bi lahko zaznamovali novo obdobje za Silicijevo dolino, industrijo, ki že leta spodbuja kulturo “ponarejaj, dokler ne uspeš”, kjer ustanovitelji veliko obljubljajo, pogosto z malo dokazi, da bi pritegnili zanimanje in financiranje za svoja zagonska podjetja.