Ameriški urad za nadzor prometa (NHTSA) je sprožil preliminarno preiskavo tehnologije ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla za samovozeča vozila Autopilot, poroča STA. Za ta korak se je odločil, potem ko so v Združenih državah Amerike identificirali 11 prometnih nesreč s to programsko opremo.

Prva nesreča avtomobila s Teslinim Autopilotom se je zgodila leta 2018, od takrat se je torej zvrstilo še deset. Ena od njih je terjala življenje, v sedmih pa se je 17 ljudi poškodovalo, je razvidno iz podatkov NHTSA.

V ameriškem uradu so ob tem izpostavili, da so zavezani zagotavljati najvišje standarde varnosti na državnih cestah. Poleg tega želijo s preiskavo zagotoviti boljše razumevanje vzrokov nesreč Teslinih avtomobilov s sistemom avtopilota.

Musk vztraja, da je vse v redu

Ustanovitelj Tesle Elon Musk medtem vztraja, da z Autopilotom ni nič narobe. Tudi sicer v Tesli opozarjajo, da je ob uporabi avtopilota potreben “aktiven nadzor voznika”. Kritikov to ni prepričalo in ocenjujejo, da je mogoče sistem hitro prevarati ter da daje voznikom lažen občutek varnosti. S tem se strinjajo tudi nekateri kongresniki.

Tesline delnice so zaradi novice o uvedbi preiskave v ponedeljek močno izgubile.

Tovrstne preiskave sicer včasih vodijo v vpoklice. Tesla je morala tako na Kitajskem zaradi težav s sistemom za samodejno uravnavanje varnostne razdalje in vzdrževanje nastavljene hitrost junija vpoklicati prek 285.000 avtomobilov.