Po prihodu iz dopusta v Španiji se je 36-letni Italijan moral zaradi slabega počutja odpraviti k zdravniku. V nekaj dnevih je dobil kar tri diagnoze, pri čemer je bila ena slabša od druge. Izkazalo se je namreč, da je pozitiven na koronavirus, virus opičjih koz in tudi na virus HIV, ki povzroča bolezen aids. Italijanski raziskovalci pravijo, da je to prvi tovrstni primer hkratne tovrstne okužbe, na katerega pa mora zdravstveni sistem biti pozoren. Po poročanjih se je mladi Sicilijanec sicer pet dni zabaval v Španiji, nekaj dni po vrnitvi domov pa je dobil vročino, vneto grlo, glavobol, omotico, pa tudi vnetje v predelu mednožja. Imel bi naj tudi več nezaščitenih spolnih odnosov.

V nekaj dnevih je bil pozitiven na tri viruse

Tri dni po pojavu simptomov je testiranje pokazalo, da je pozitiven na novi koronavirus. Covid-19 je januarja sicer že prebolel, nekaj tednov pred tem pa je bil tudi cepljen. Po pozitivnem izvidu testa pa je menda dobil še izpuščaj na roki, v naslednjih nekaj dneh so mu telo prekrili mehurji, zato je poiskal pomoč na urgenci v Catanii. Po opravljenih večih preiskavah, je ena izmed njih potrdila virus opičjih koz, zaradi izbruha katerih so ZDA že razglasile izredne razmere za javno zdravje. Žal so se za gospoda slabe novice še nadaljevale.

Rezultati druge preiskave so potrdili tudi prisotnost virusa HIV. Visoko virusno breme, število CD4 celic in dejstvo, da je bil še manj kot pred letom na tej isti preiskavi negativen, kažejo, da se je 36-letnik okužil pred kratkim, poročanje zbornika Journal of Infection povzema nizozemska tiskovna agencija BNO News. Pacient je moral skoraj teden dni preživeti v bolnišnici, preden si je opomogel od covida in opičjih koz.

Simptomi virusnih okužb se lahko tudi prekrivajo

Strokovnjaki opozarjajo, da so pri postavitvi diagnoze ključna vprašanja o navadah bolnika, tudi o spolnem vedenju.

“Ta primer kaže, kako se lahko simptomi opičjih koz in covida-19 prekrivajo, zato je potrebna anamneza in poznavanje spolnega vedenja bolnika,” so raziskovalci z Univerze v Catanii poudarili pomembnost postavljanja specifičnih vprašanj bolniku, da bi se lahko postavila pravilna diagnoza.

Opozarjajo tudi, da gre za prvi primer hkratne okužbe z novim koronavirusom ter virusoma opičjih koz in HIV-a, zato še ni dovolj dokazov, da taka kombinacija lahko poslabša pacientovo stanje. “Toda glede na pandemijo covida-19 in vsakodnevno naraščanje okužb z opičjimi kozami se mora zdravstveni sistem zavedati tudi tega,” poudarjajo.