Pandemija covida-19 bi lahko v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi, je opozorila dobrodelna organizacija Oxfam. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.

Najnovejše poročilo Oxfama ugotavlja, da bi se revščina po svetu zaradi pandemije lahko povečala za od šest do osem odstotkov glede na leto 2018, poročajo tuje tiskovne agencije.

“To bi lahko boj proti revščini zamaknilo za desetletje, v nekaterih regijah, kot so Podsaharska Afrika, Bližnji vzhod in severna Afrika, celo za do 30 let,” piše v poročilu, ki so ga pripravili na londonskem King’s College ter na Avstralski nacionalni univerzi.

Za takojšnjo ustavitev plačila dolgov za revne države

20-odstotni upad prihodka kot posledica recesije spričo pandemije bi lahko povzročil, da bo dodatnih 548 milijonov ljudi po svetu zaslužilo manj kot 5,50 dolarja na dan.

Da bi to omilili, Oxfam predlaga več pomoči malim podjetjem in takojšnjo ustavitev plačila dolgov za revne države. Zavzema se tudi, da bi IMF za spodbudo svetovnemu gospodarstvu zagotovil dodatnih tisoč milijard dolarjev za posebne pravice črpanja. Organizacija ob tem tudi poziva bogate države, naj nemudoma povečajo pomoč revnim državam.

STA