Drew Schuler, ki je zaposlen v ameriškem podjetju, se je vprašal: “Je normalno, da smo zaposleni le polovico našega osemurnega delavnika?” , dodaja še “Ker pri večini ljudi, ki jih vprašam, je res tako,”

Schuler pa ni edini, ki opaža, da njegovi sodelavci, ki v pisarni sicer preživijo večino dneva, ne delajo celih osem ur oziroma niso produktivni ves čas, ko so tam. Ob pričakovanjih, da je treba biti samoiniciativen in si najti delo, ohranjati visoko delovno etiko in “narediti vse in še več” za podjetje in vodstvo, so številni v komentarjih priznali, da tudi oni porabijo več časa za to, da so videti zaposleni, kot za dejansko opravljanje dela, poroča N1slo.

Današnji delovnik je zastarel

Članek o produktivnosti v reviji Inc, bralce opozarja, da je bil 8-urni delovnik prvotno velika sprememba na bolje v življenju zaposlenih, ki so pred tem delali od 10 do 16 ur na dan. Ta sprememba, ki so jo leta 1914 uvedli v tovarnah Ford Motors, je bila v času industrijske revolucije smiselna, a v času informacijske dobe je ta delovnik zastarel. Čeprav povprečni ameriški zaposleni v službi preživi 8,8 ure dan, raziskave kažejo, da je v povprečju dejansko produktiven dve uri in 53 minut. To je časovni okvir, v katerem so človeški možgani sposobni opravljati delovne naloge, odgovornosti in obveznosti, nato pa je čas za “neproduktivne” naloge.

N1slo poroča še, da ure neproduktivnosti niso le izguba za podjetje, ampak vodijo tudi k nelagodju in nezadovoljstvu zaposlenih. Le 12 odstotkov zaposlenih je resnično produktivnih večino delovnega dneva, kar pomeni, da skoraj 90 odstotkov zaposlenih svoj čas zapolnjuje z nepotrebnimi dejavnostmi oziroma simulira produktivnost. Med najbolj priljubljene “neproduktivne” aktivnosti v službi spada branje novic, brskanje po družbenih omrežjih, klepetanje s sodelavci, iskanje nove službe, kajenje, opravljanje zasebnih pogovorov, kuhanje kave …

Če delate od doma, se vam morda hitro zdi, da niste naredili dovolj. A ta raziskava kaže, da če ste produktivni samo tri ure na dan, je to enako, kot da bi v pisarni preživeli osem ur. Strokovnjaki podarjajo, da  osemurni delovniki preprosto niso več smiselni. Vprašanje pa je, kdaj se bo na tem področju zgodila nova “revolucija”.