Ob 500-letnici smrti italijanskega renesančnega umetnika Rafaela Santija, ki jo obeležujemo letos, je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA na spletni platformi Musement zaživel virtualni muzej. Na spletnem naslovu www.musement.com/uk/raphael-virtual-museum si je mogoče z domačega kavča brezplačno ogledati več kot 100 umetnikovih del.

V virtualnem muzeju so zajeta dela, ki jih med drugim hranijo v Vatikanskih muzejih, pariškem muzeju Louvre, galeriji Uffizi v Firencah, madridskem muzeju Prado, v muzeju v vili Borghese in v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu.

Razstava s preprostim naslovom

Ob 500-letnici smrti italijanskega renesančnega umetnika so v rimskem razstavišču Scuderie del Quirinale pripravili razstavo s preprostim naslovom Rafael. Postavitev, ki naj bi bila vrhunec obeleževanja jubileja, je združila približno 200 umetnin, a zdaj ob ukrepih za zajezitev širitve novega koronavirusa v Italiji sameva.

Rafael (1483-1520) se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

STA