Na Aljaski je že nekaj časa nenavadno toplo za zimsko vreme, namesto mraza in snega se soočajo z dežjem in temperaturami nad 15°C. Po poročanju Guardiana gre za vreme, ki je znak podnebnih sprememb.

Cel december se že spopadajo z vremenskimi ekstremi

Na otoku Kodiak, ki je najsevernejša zvezna država Združenih držav Amerike (ZDA) so v nedeljo izmerili 19,4°C. Tako je za Guardian povedal Rick Thoman, znanstvenik v Centru za oceno podnebja in politiko na Aljaski, ki je dodal, da gre za absurdno vreme, saj se že cel december spopadajo z vremenskimi ekstremi. Med drugim so imeli vsaj osem dni s temperaturami nad 10°C v mestu Unalaska, vključno z 13,3°C, kar je bil najtoplejši božični dan na Aljaski do sedaj.

Thompson je še dodal, da je decembra na Aljaski običajno zelo suho vreme, saj hladen zrak naj ne bi zadržal veliko vlage. Tiste nekaj vlage, ki priteče, je običajno v obliki “puhastega praha”, ker je zrak tako hladen. Toda pred kratkim so zapadle velike količine snega, čemur je sledilo še močno deževanje, ki je povzročilo izpade električne energije in zaprlo ceste.

Izbruhi toplega in mokrega zimskega vremena so v zadnjih dveh desetletjih na Aljaski postali pogostejši kot v preteklih letih, kar je znak podnebnih sprememb. Točno to pričakujemo v svetu, ki se segreva.

Takšne visoke temperature so nenavadne tudi zaradi dejstva, da Aljaska v tem letnem času prejme izredno majhne količine sončne svetlobe. Sonce je namreč nad obzorjem samo šest ur na dan.

Nekako smo postali otopeli, apatični do teh nikoli doslej videnih temperaturnih ekstremov. Podnebne spremembe so vidne po vsem svetu. Na Arktiki temperature naraščajo približno dvakrat hitreje kot drugod po svetu” je povedal CNN metereolog Brandon Miller.