Norveška ne misli ovirati Huawei pri gradnji telekomunikacijskega omrežja pete generacije, saj kot je zatrdil minister, odgovoren za digitalizacijo, Nikolai Astrup so odprti za vse. Največji norveški operater Telenor, ki je v večinski državni lasti, je namreč tik pred izbiro dobavitelja opreme za omrežje 5G, katerega komercializacija se bo začela prihodnje leto.

Po besedah generalnega direktorja Petra-Boerreja Furberga pa se pogovarjajo z vsemi morebitnimi dobavitelji. Odločitev je drugačna od napovedi, ki jo je še januarja zagovarjal tedanji pravosodni minister Tor Mikkel Wara. „Smo enako zaskrbljeni kot ZDA in Velika Britanija glede vohunjenje nad zasebnimi in državnimi akterji na Norveškem,“ je takrat za Reuters dejal Wara. Na vprašanje, o posebnih ukrepih proti Huaweiju pa je odgovoril, da razmišljajo o podobnih korakih, kot so jih izvedli v ZDA in Veliki Britaniji.

Zavezniki ZDA, vključno z Norveško, so bili pod velikim pritiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa in podpredsednika Mikea Pencea naj bojkotirajo kitajskega velikana. Vendar se zdi, da se vse več evropskih držav ogreva na Huawei. Ta ima namreč podpisanih 54 komercialnih pogodb za omrežje 5G, od tega jih je 28 podpisanih z evropskimi partnerji.