Prvi potrjeni bolnik z novim koronavirusom v Nemčiji se je okužil od ženske, ki je prejšnji teden pripotovala iz Kitajske, so danes potrdile zdravstvene oblasti na Bavarskem. Gre za prvi prenos virusa na evropskih tleh. Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kljub simptomom prišel na delovno mesto

33-letni Nemec, pri katerem so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo z novim virusom, se je okužil od kitajske kolegice med usposabljanjem v enem od podjetij na jugu Nemčije, so potrdile lokalne oblasti.

Kitajka, ki je v Nemčijo pripotovala iz Šanghaja, je v četrtek na letu proti domu prvič opazila simptome, podobne gripi, je danes na novinarski konferenci dejal vodja bavarskega državnega urada za zdravje in varnost hrane Andreas Zapf, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preden je iz Kitajske odpotovala v Nemčijo, so jo obiskali starši, ki prihajajo z območja Wuhana, od koder izvira virus. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je okuženi moški, pri katerem so se simptomi pojavili konec tedna, v ponedeljek prišel na delovno mesto, nato pa ob novicah o širjenju virusa vendarle privolil, da so ga hospitalizirali.

Oblasti preverjajo 40 sodelavcev in družinskih članov

Zdravstvene oblasti na Bavarskem zdaj testirajo 40 njegovih sodelavcev in družinskih članov, ki so bili v stiku z njim. “Število okuženih bi se lahko še povečalo,” je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi Nemec otroke.

Tudi na Japonskem se je z virusom okužil moški, ki pred tem ni bil na Kitajskem, in sicer naj bi se okužil od kitajskih turistov, ki so na Japonsko prispeli iz Wuhana.

Moški iz Nare na zahodu Japonske, star približno 60 let, je ta mesec prevažal dve skupini turistov iz Wuhana, v soboto pa so ga hospitalizirali zaradi gripi podobnih simptomov, je sporočilo zdravstveno ministrstvo, poroča AFP. Na Japonskem so doslej zabeležili šest primerov okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo. Po navedbah kitajskih oblasti je potrjenih primerov okužbe več kot 4500.

STA