Kljub temu, da je Nemčija med prvimi povsem zapolnila zaloge plina, še preden so se Rusi odločili zapreti plinski vod, zdaj svoje državljane pozivajo k pripravi zalog vode, hrane in najnujnejših potrebščin za vsaj deset dni, poroča časnik Die Zeit. Gre zgolj za strašenje, ali dejansko obstaja možnost energetskega blackouta?

Baterije, živila, zdravila, sveče baterije, …

V nemških mestih in skupnostih pozivajo k previdnosti in nabiranju zalog, kajti izračuni kažejo, da se zna to zimo ob padcu temperature zgoditi daljši energetski blackout. Da je kriza res pred vrati, opozarja strokovnjak in novinar časnika Welt am Sonntag Gerd Landsberg. Nemci nanjo niso dovolj pripravljeni, je še prepričan: “Obstaja nevarnost izpadov električne energije. Treba se je vnaprej pripraviti na prave krizne razmere,” je zapisal.

V zapisuje še opozoril, da so v Nemčiji zasebniki doslej kupili več kot 650.000 letos grelnikov, s katerimi želijo nemška gospodinjstva zaobiti težave z oskrbo s plinom. Ti bi omrežje močno obremenili in take dodatne obremenitve ne bi prenesli, zato je kriza tako rekoč neizbežna.

Državljane je zato pozval k skrbi pripravi zalog vode, hrane in nujnih dobrin. Izpostavil je, da je varnostna priporočila države v primeru  krize pametno dosledno upoštevati

Zvezni urad za civilno zaščito Nemcem priporoča zaloge za desetdnevno oskrbo. Med drugim predvideva 2 litra vode na osebo dnevno, raznovrstna živila, zdravila, sveče, baterije, razkužila, kot tudi kopije pomembnih dokumentov.

V primeru splošnega izpada elektrike, ni mogoče točiti  vode, po dveh dneh ne moreš napolniti mobitela,” je opisal morebitne težave.

Množičnega ogrevanja z električnimi grelniki se boji tudi  predsednik Zvezne agencije za omrežja Klaus Müller: Njihova uporaba je dražja kot ogrevanje s plinom. Poleg tega se lahko lokalna elektroenergetska omrežja priženejo do svojih meja, če veliko ljudi hkrati uporablja ventilatorske grelnike,” je povedal za Tagesspiegel.

Scholz meni, da so pripravljeni

Nemški kancler Olaf Scholz je po drugi strani konec minulega tedna v tedenskem nagovoru dejal, da je Nemčija na spremenjene okoliščine pripravljena. “To bomo premagali. Ljudje v Nemčiji čutijo, da živijo v resnih časih. Toda pripravljeni smo.

Nemška vlada je po njegovih zagotovilih izvedla stresni test, ki je pokazal, da bodo krizne razmere v elektroenergetskem sistemu trajale predvidoma eno uro. Testi so še pokazali, da so večji pretresi zelo malo verjetni, vendar jih povsem izključiti ni mogoče.

Strokovnjaki so strasti želeli še pomiriti s trditvijo, da je panika odveč: “Mesta želijo prihraniti 20 odstotkov pri plinu. Če vsi skupaj sledimo temu cilju, vidimo dobre možnosti, da zimo preživimo brez izpadov elektrike. Vendar je hkrati treba upoštevati previdnostne ukrepe. Za nujne primere so potrebne rezerve električne energije. V civilni zaščiti si države in občine delijo odgovornost,” je še dejal Helmut Dedy iz nemškega Združenja mest in občin, še poroča Die Zeit.