Na ladji za križarjenje, ki je zaradi nevarnega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, so doslej potrdili okužbo pri najmanj 61 ljudeh. Med potniki je tudi šest slovenskih državljanov, ki pa se počutijo dobro.

Virus je sicer po zadnjih uradnih podatkih na Kitajskem terjal 636 življenj, okuženih je 31.161 ljudi.

Slovenski državljani so v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu in se po dosedanjih informacijah počutijo dobro, je danes v Ljubljani sporočil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov. V stiku s slovenskim veleposlaništvom so od dneva, ko je bila za ladjo Diamond Princess odrejena 14-dnevna karantena.

“So v redu in niso med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno obolenje. Zdravstveno skrb zanje izvajajo japonske oblasti, naše ministrstvo, zlasti kolegi na veleposlaništvu v Tokiu pa skrbijo za stik z njimi,” predvsem glede informacij, je pojasnil Šter.

Na ladji so sicer okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med njimi so državljani Japonske, ZDA, Kanade, Avstralije, Argentine ter Velike Britanije. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess, na kateri je okoli 3700 ljudi, doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Uvedena 14-dnevna karantena 

Šter je na novinarski konferenci pojasnil, da bi bila za slovenske potnike na tej ladji v vsakem primeru uvedena 14-dnevna karantena oz. osamitev, ker so bili na tej ladji, na kateri so odkrili okužene ljudi. Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave ob vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, zlasti kaj bo pri prehodu mednarodnih letališč, je še dejal. Napovedal je, da jim bodo pomagali pri organiziranju povratka v domovino.

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov. V zadnjem dnevu so zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3143 novih primerov okužbe. Med okuženimi jih je 4800 v kritičnem stanju.

Po eno smrtno žrtev so zabeležili še v Hongkongu in na Filipinih. Izven celinske Kitajske so okužbe z novim koronavirusom zabeležili v okoli 25 državah. Med drugim so danes potrdili tretji primer okužbe v Italiji, ki je prvi primer pri Italijanu. Kot so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti v Rimu, je okužen moški, ki se je v ponedeljek vrnil iz kitajskega mesta Wuhan v skupini 56 italijanskih študentov in podjetnikov.