Po poročanju številnih svetovnih medijev je danes v Italijo pripotovalo 9 članov zdravstvenega osebja s Kitajske, med njimi sestre, specialisti intenzivne nege in pediatri. S seboj so pripeljali devet velikih zabojnikov z opremo, med katero je mogoče najti 10.000 ventilatorjev in 2 milijona zaščitnih mask in 20.000 zaščitnih oblačil. V drugem letalu so s seboj pripeljali 4 milijone paketov zaščitne opreme (kot so zaščitna očala in rokavice). Gre za strokovnjake, ki so se s posledicami virusa srečali iz oči v oči, in sicer v prvih bojnih vrstah in bi zaradi bogatih izkušenj lahko pomagali italijanskim specialistom.

Na Kitajskem so se najhujšega že rešili, a kako?

Na Kitajskem so se medtem že rešili najhujšega in pričakujejo, da bo epidemije na njihovih tleh konec ob koncu aprila. Danes so denimo našteli le 18 primerov okužbe. Uradno so v državi našteli 80.814 primerov okužbe, čeprav je neuradna številka tistih, ki jih zaradi milejših simptomov niso testirali, verjetno še večja. Od tega je umrlo 3177 ljudi, a bi bilo smrtnih žrtev, kot tudi okuženih nedvomno več, če ne bi strog komunistični režim na Kitajskem uvedel strogih pravil in sankcij za vse, ki jih kršijo. Spomnimo, mesta so bila praktično prazna, javni promet ustavljen, oblasti so razkuževale celotne površine poslopij, pločnikov. Tisti, ki ni nosil maske, je bil kaznovan z visoko denarno kaznijo. Ljudstvo, ki je vajeno režima, se je hitro prilagodilo, četudi popolnoma drugačnemu načinu življenja. In tako je Kitajcem uspelo.

Če države ne bodo ukrepale srditeje, lahko pandemija traja tudi po poletju

Kitajski epidemiolog Zhong Nanshan meni, da se morajo države širjenja epidemije lotiti bolj srdito. V najboljšem primeru bo pandemija trajala do julija, sicer pa tudi dlje. Vse je odvisno od posredovanja držav. Ni torej rečeno, da se širjenje virusa konča s toplim vremenom – soroden virus MERS, prav tako iz skupine koronavirusov, se je prvič pričel širiti v Savdski Arabiji, kjer imajo temperature, ki znajo preseči 40 stopinj. Trenutno se COVID-19 hitro širi tudi v Bahrainu, kjer dmnevno beležijo nekje med 22 do 28 stopinj Celzija, in v Qatarju, kjer imajo podobno visoke temperature.

Primer dobre prakse

Tudi v Tajvanu so se boja s pandemijo rešili na dober način, četudi dnevno tam beležijo dobrih 2000 kitajskih turistov. A doslej so v državi, ki šteje skoraj 24 milijonov prebivalcev, zabeležili le 50 okužb, od tega eno smrtno žrtev. Pri njih je bila ključna hitrost, saj so denimo takoj po izbruhu na Kitajskem uvedli nadzor nad vsemi prišleki iz Wuhana. Njihovi zdravniki so 12. januarja odšli v Wuhan, da se pobliže seznanijo s stanjem. Po vrnitvi so odredili testiranje za vse s podobnimi simptomi, značilnimi za COVID-19. V dobrem mesecu dni so vzpostavili center za nadzor epidemije z 124 ukrepi, ki so jih morali upoštevati vsi. Sicer so morali plačati visoko kazen v vrednosti kar 10.000 dolarjev.

Kitajci prinašajo bogate izkušnje

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio obiska kitajskih strokovnjakov sicer ni bil najbolj vesel, češ da njihovi zdravniki ne potrebujejo strokovne pomoči Kitajcev, saj znajo sami opravljati svoje delo. Strokovnjak za bolezni dihal Liang Zongan pa je dejal, da je njihov namen pomagati italijanskim kolegom pri posredovanju bogatih izkušenj v boju s tem virusom. Tudi Italija je na Kitajsko v najhujših časih poslala pomoč, česar ne bodo pozabili.