Avstrijsko glavno mesto ne briljira le na področju trajnostne mobilnosti, ampak se izkazuje tudi na področju odgovorne materialne porabe. Zahvaljujoč več kot 200 različnim tržnicam, trgovinam ter industrijskim obratom se na Dunaju vsak dan reši kar 4 tone prehranskih proizvodov, ki bi sicer končali v smeteh. Velik del se donira neprofitni organizaciji »Wiener Tafel«, ki hrano razdeli pomoči potrebnim.

Več kot 20 let dobrodelnosti

Organizacija »Wiener Tafel« ima že dolgoletno tradicijo, saj obstaja vse od leta 1999, danes pa ima kar 350 prostovoljcev, ki pomagajo 19 000 ljudem ter približno 100 socialnim ustanovam v Dunaju. Med drugim skrbijo za javne kuhinje, dnevne centre, nastanitvene enote za brezdomce, varne hiše ter begunce.

»Wiener Tafel« je v letu 2019 pred propadom rešila kar 676 206 kilogramov hrane, v letu pred tem pa 12 % manj, 75 224 kilogramov.

»Zeleno« sodelovanje

Sodelovanje med trgovinami ter proizvajalci prehranskih proizvodov in »Wiener Tafel« na Dunaju krepi občutek družbene in okoljske odgovornosti, hkrati pa poskrbi za razumno in učinkovito koriščenje virov. Kot povedo v spletni ediciji Ekovjesnika, je »Wiener Tafel« v letu 2019 pred propadom rešila kar 676 206 kilogramov hrane, v letu pred tem pa 12 % manj, 75 224 kilogramov. Kar 200 000 kilogramov hrane prihaja iz dunajske veletržnice, največji delež prehranskih produktov pa vsakoletno predstavljajo sveži pekovski izdelki ter hrana iz supermarketov.

Hrana namesto v smeti socialno ogroženim

Pomoč socialno ogroženim z rešeno hrano je več kot dobrodošla, saj je po grobih ocenah v Avstriji kar pol milijona ljudi, ki se sooča s pomanjkanjem. »Wiener Tafel« se tako vsako leto trudi pomagati še bolj, razmišljajo celo o novih skladiščih, ki bi olajšala shrambo hrane, trenutno pa se gradi novi distribucijski center.

Ob 20. obletnici organizacije so v »Wiener Tafel« skupaj s Prirodoslovnim muzejem na Dunaju organizirali posebno delavnico, ki se je je udeležilo več kot 400 posameznikov, s slednjo pa so skušali opozoriti na pomembno vprašanje ogromnih količin odpadne hrane ter skovati načrte za prihodnost.