Nastanitve, v katerih niso dovoljeni otroci, so sicer bolj popularne v ZDA, toda vedno bolj se uveljavljajo tudi na evropskih tleh. Če greste na primer na počitnice v Španijo, Italijo ali Grčijo, se lahko pozanimate in najdete primerno nastanitev v kateri boste lahko “uživali” samo v družbi starejših. Običajna meja je nad 12. leti starosti. V tujini so medtem ponekod že uvedli lete brez otrok, ure v trgovinah, ko niso dovoljeni in restavracije, kjer niso dobrodošli. Prav tako se vedno več parov odloča, da na njihovi poroki otroci niso zaželeni. Ali gre za nov trend, ki ga lahko pričakujemo tudi v Sloveniji?

Vedno več mladih brez otrok – ali gre za nevaren trend?

Kot so večkrat v zadnjih letih pokazale raziskave, izvedene v Evropi in ZDA, se vedno več mladih odloča, da ne želijo otrok. Znano je, da se populacija stara, ker imajo mladi vedno več pomislekov o otrocih in ali je starševstvo zanje.

Lani so v Sloveniji našteli skoraj pol več družin brez otrok kot leta 1981, navaja Surs.

Zdaj se po svetu kaže že nov trend s turističnimi letovišči, kjer otrok ne dovolijo, saj se lahko tako gostje spočijejo v miru, uživajo v romantičnem vzdušju in podobno. Predvsem v ZDA že postaja normalno tudi, da na vabilu za poroko navedeš, da otroci niso dobrodošli, starši pa se morajo nato odločiti, ali bodo prišli sami ali bodo ostali doma s svojimi otroci.

Letovišča brez otrok z dražjimi cenami in posebnimi ponudbami

Na počitnice v letoviščih brez otrok prisegajo predvsem pari in na splošno mladi, ki se želijo zabavati brez, da skrbijo o otrocih v svoji bližini. Prisegajo predvsem na zasebnost in tišino, v kateri si lahko privoščijo potreben počitek in sprostitev. Takšna letovišča imajo za odrasle prilagojeno ponudbo hrane, pijače in aktivnosti. Načeloma gre za bolj razkošna letovišča, ki so dražja. Veliko je tudi takšnih, ki so načeloma namenjena parom. Tako imajo lahko posebno romantično vzdušje s ponudbami kot so večerje ob svečah, križarjenja ob sončnem zahodu, romantične masaže …

Najbolj popularna so letovišča ob plaži, saj so otroci običajno na plažah zelo razigrani in glasni. Nekateri dopustniki zato z veseljem doplačajo, da uživajo na plaži, na kateri se lahko sončijo brez “zvočnih efektov” mladih otrok in njihove razigranosti, zaradi katere marsikdo “nastrada” s peskom ali vodo na telesu.

Bi doplačali za let brez otrok?

Veliko razprave na temo letov brez otrok je v zadnjih dneh sprožil TikTok posnetek uporabnice Mo (@mooorganic), ki se je posnela na letalu, v ozadju pa se sliši otrok, ki joka. “Let je trajal 3 ure in to sem poslušala ves čas,” je ob tem zapisala. “Zakaj ni letov samo za odrasle?” se je glasilo besedilo nad videom. “Plačala bi TOLIKO denarja.

Uporabnica je kasneje, ko je postal video popularen, pojasnila, da je bil otrok starejši od 5 let in je brcal naslonjalo svojega sedeža, medtem ko je njihova mama spala. Medtem ko so nekateri uporabniki TikToka skočili v bran staršem, pa se jih je mnogo strinjalo z njenim predlogom. Veliko jih je namreč delilo podobne izkušnje, ko jim je let uničil otrok, ki se je glasno jokal, brcal ali razgrajal. Ob tem so pojasnili, da naj starši ob takem predlogu ne bodo razburjeni, saj se zanje ne bo nič spremenilo. Za letalske družbe pa gre kvečjemu za pozitivno stvar, saj bi lahko za tovrstne lete zaračunali več denarja.

Medtem ko leti brez otrok (še) niso aktualni, so bolj uveljavljene takoimenovane “tihe cone”, kjer je podobno kot v prvem razredu let bolj udoben in drag, dovoljeni pa so samo otroci, starejši od desetih let. Ponudbe se razlikujejo po letalskih družbah, imajo različna imena kot npr. “cone brez otrok” in omejitve starosti, nekateri so npr. bolj strogi in dovoljujejo otroke samo od 12. let naprej. Toda kot izpostavlja več ljudi po družbenih omrežjih med temami na omenjeno tematiko, v tem ne vidijo veliko smisla, saj med conami ni nobenih zvočno izoliranih pregrad. Tako da tisti, ki se nočejo družiti z otroci, doplačajo samo za to, da jih ni v njihovi neposredni bližini, medtem ko bodo še vedno “trpeli ob zvočnih efektih”, če se na letu znajde kakšen glasnejši otrok.

Starši so užaljeni, ker morajo otroke pustiti doma

Predvsem v ZDA so vedno bolj popularne poroke, na katerih otroci niso dobrodošli. Par, ki (še) običajno nima otrok, pošlje vabilo, na katerem je zapisano, da jih ne smejo pripeljati s sabo. Starši so tako pred odločitvijo, ali za otroke najdejo varstvo, ali pa ne gredo na dogodek in raje ostanejo doma z njimi. Seveda je veliko staršev užaljenih, saj se jim zdi diskriminatorno, pari pa to običajno pojasnjujejo s tem, da želijo poroko proslaviti z bolj divjo zabavo, ki ne bo nujno “otrokom prijazna”, ne želijo pa doplačati za varstvo tujih otrok oz. se jim to ne zdi, da je to njihova dolžnost.

Ponekod v ZDA že prav tako ponujajo v trgovinah nakupovalne ure brez otrok. Toda gre bolj za prijazno gesto redkih trgovin, saj so otroci v trgovinah dovoljeni, gre zgolj za to, da za starše, ki želijo nakupovati brez otrok, med temi urami nudijo otroško varstvo.

Kaj pa vi menite, gre za nov trend, ki se bo začel širiti tudi pri nas? Navsezadnje se tudi že pri nas pozna trend, da imajo mladi pari kasneje otroke ali jih sploh ne želijo. Lani so namreč pri nas našteli skoraj pol več družin brez otrok kot leta 1981. Po podatkih Statističnega urada (Surs) so pred 40 leti zakonci z otroki predstavljali prek 60 odstotkov slovenskih družin, danes je ta tip družine sicer še vedno najštevilčnejši, a se je skoraj prepolovil. Zakonskih parov z otroki je še dobrih 330.600, tistih brez otrok pa dobrih 106.300. Gre za nevaren trend, ki se čez čas razvil v netoleranco do otrok?