Zaradi posledic novega koronavirusa, ki je izbruhnil v kitajskem mestu Vuhan in se razširil po svetu, je v začetku tedna stresel tudi tamkajšnje borze.

Na borzah hud upad delniških tečajev

Borze na Kitajskem so sicer bile zaprte zaradi novoletnih praznikov od 23. januarja, ta ponedeljek pa je po poročanju Financ prišlo še do hudega upada delniških tečajev. Glavni borzni indeks CSI 300, v katerega je vključenih 300 delnic iz A-kotacij na borzah v Šanghaju in Šenzenu, je namreč v enem dnevu izgubil okoli osem odstotkov vrednosti, s 4.003,9 je upadel na 3.688,4 točke.

Močno upadle cene nekaterih surovin

Na upadanje vrednosti se je z likvidnostnimi injekcijami že odzvala kitajska centralna banka PBC, saj želi, da bi bilo na trgu dovolj poceni likvidnosti, ki bi ublažila posledice prodajnih pritiskov in pomagala družbam, ki jih je prizadel izbruh virusa. Ob delnicah so na Kitajskem, še navajajo, močno upadle tudi cene nekaterih surovin (železa, jekla in bakra), zaključni tečaj terminskih pogodb za baker z dobavo naslednji mesec (torej marca), denimo, je upadel za 6,6 odstotka.

Sestanek globalno pomembnih proizvajalk in izvoznic nafte

Med glavnimi surovinami se znižujejo tudi tečaji surove nafte, saj je bilo treba za 159-litrski sod severnomorske nafte brent 2. januarja letos odšteti 66,25 dolarja, tačas pa je tečaj pri 56,36 dolarja za sod. Zniževanje tečajev surove nafte na svetovnem trgu je botrovalo izrednemu sestanku globalno pomembnih proizvajalk in izvoznic nafte (povezanih v Opec+), z Rusijo na čelu. Na Dunaju bodo poskušali oceniti, kako posledice koronavirusa vplivajo na povpraševanje po nafti v svetu, obenem pa naj bi oblikovali priporočilo, ali naj sodelujoče države podaljšajo decembra lani dogovorjeno zmanjšanje dnevnih količin načrpane nafte (to bo veljalo do konca marca) oziroma ali naj dnevne proizvodne količine morda še dodatno skrčijo.

Podaljšani kolektivni dopusti, zaprtje tovarn in prodajaln

Posledice koronavirusa pa čedalje bolj vplivajo tudi na globalni posel. Zaradi zdravstvene krize so nekatera podjetja na Kitajskem podaljšala kolektivne dopuste, več je tudi primerov globalnih družb, ki so zaprle svoje poslovalnice (tovarne ali prodajalne) na Kitajskem (Apple, Google, Toyota, Samsung Electronics, Walt Disney, družba Fast Retailing, Ikea, H & M, Deere, Swatch, KFC in Pizza Hut, AB Inbev in McDonald’s).

Številni delajo od doma

Pri Bloombergu tačas opažajo, še pišejo Finance, nepričakovano, prav zaradi posledic koronavirusa, morda največji svetovni eksperiment z delom od doma. Sicer pa naj bi tudi več drugih kitajskih družb in podjetij zaposlenim svetovalo, da ostanejo doma.

Težave v letalskem prometu

Odpovedi letov pa beležijo v Japan Airlines, saj je so v zadnjih desetih dneh zabeležili približno četrtino odpovedi za polete na Kitajsko. Del poletov na Kitajsko so prekinili tudi BusinesInsider, American Airlines, United Airlines, Air CanadaAir IndiaVirgin AtlanticBritish Airways in Air France. Pri irskem letalskem prevozniku Ryanair pa ocenjujejo, da bi ob podaljšani epidemiji v zvezi z novim koronavirusom morda lahko računali s povečanim obsegom potovanj v Evropi.