Inkubacijska doba novega koronavirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem, je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje, so ugotovili kitajski strokovnjaki. Virus, ki se je razširil v vse kitajske pokrajine in tudi drugod po svetu, je do zdaj zahteval 170 življenj, okuženih je 7700 ljudi.

Skupina kitajskih strokovnjakov je v članku, objavljenem v medicinskem časopisu New England Journal of Medicine, navedla, da so do teh ugotovitev prišli med 14-dnevnim opazovanjem ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu. Njihova ocena, za katero priznavajo, da je nenatančna, temelji na opazovanju desetih ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljkovi posodobljeni informaciji sporočila, da je inkubacijska doba novega koronavirusa med dva in deset dni, preden izbruhnejo simptomi, kot so vročina, kašelj in oteženo dihanje.

Kitajski strokovnjaki so poleg tega preučevali 425 bolnikov, da bi dognali še dve temeljni značilnosti izbruha. Ugotovili so, da se je od pojava virusa decembra lani v Wuhanu število primerov podvojilo vsakih 7,4 dneva. Ocenili so tudi, da je vsaka okužena oseba nato okužila 2,2 drugi osebi.

Ta številka sicer ne napoveduje, kako obsežna bo epidemija, a je vseeno uporabno merilo. V tem primeru je relativno nizka, blizu sezonski gripi, precej nižja od ošpic in primerljiva z virusom sars, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Raziskovalci so še ugotovili, da do prenosa virusa s človeka na človeka prihaja od sredine decembra.

Kitajski strokovnjaki so prišli do podobnih ugotovitev kot nizozemska ekipa, ki je ugotovila, da je inkubacijska doba novega virusa 5,8 dneva.

STA