Čeprav metoda na človeku še ni bila preizkušena, odkritje obljublja upanje za prihodnost. Ugotovitve raziskave, v kateri so raziskovalci z univerze Cardiff uspeli pozdraviti rakaste celice prostate, dojk, pljuč in druge oblike rakavega tkiva, so bile objavljene v znanstveni reviji Nature Immunology. Pristop raziskovalcev kaže ogromen potencial, saj so se osredotočili na do sedaj precej neznan del človeškega imunskega sistema, ki je napadalec rakastih celic.

Tako so raziskovalci v krvi našli T-celico oz. limfocite T, ki iščejo potencialne grožnje ter imajo zmožnost napadanja številnih vrst rakastih celic.

Presenečenje za znanost

Profesor in raziskovalec Andrew Sewell je za britanske medije povedal, da bi bilo z novoodkrito metodo mogoče zdraviti različne bolnike, izsledki pa so vse pustili presenečene, saj si vse do danes nihče ni znal predstavljati, da bi bilo kaj takega sploh mogoče. Včasih rešitve niso kompleksna zdravila, polna različnih nepoznanih učinkovin, ampak, kot v tem primeru, le ena celica, ki bi lahko uničila različne vrste raka.

Velika dejanja majhnih celic

T-celice so sestavljene tako, da imajo na svoji površini posebne receptorje za kemično zaznavo, ki so omogočili, da je raziskovalcem v laboratoriju uspelo najti ter hkrati uničiti rakave celice na dojkah, kosteh, prostati, jajčnikih, ledvicah, pljučih in na celicah materničnega vratu. Dobrodošla informacija je tudi, da so T-celice uničile le rakavo tkivo, zdravo pa pustile povsem nedotaknjeno.

Delovanje celic raziskovalcem še ni dodobra znano, dosedanje ugotovitve kažejo, da T-celica deluje preko molekule MR1, molekule, ki jo najdemo na površju celic našega telesa ter je prav ta, ki opozori imunski sistem na to, da je celico napadel rak.

Prihodnost borbe z rakom

T-celice sicer niso popolna novost, saj se zdravljenje z njihovo pomočjo v primeru celične terapije CAR-T že uporablja. Imunoterapevtski pristopi zdravljenja s pomočjo genetskega inženiringa že dajejo rezultate, saj obstajajo poročila, da so neozdravljivi bolniki s pomočjo take terapije prešli v stanje remisije oziroma začasnega izboljšanja bolezni. Pa vendar se je CAR-T lahko uporabljala le za nekatere vrste raka, nove ugotovitve pa dajejo upanje, da se bo tak način zdravljenja nekoč lahko uporabljal za več vrst raka.

CAR-T terapija obsega odvzem bolnikovega vzorca krvi, iz katerega se v laboratorijskem okolju izločijo T-celice, v katere se nato vstavi neškodljive viruse, ti pa spremenijo genski zapis T-celice, da lahko prepoznajo in napadejo rakasto celico. Nato se večjo količino celic vzgoji večna količina celic, ki se vstavi v telo bolnika.