Novi koronavirus je na Kitajskem po najnovejših podatkih zahteval 259 življenj, skoraj 12.000 ljudi je okuženih. Zunaj Kitajske so doslej zabeležili več kot 100 primerov okužb z novim virusom v 22 državah. Vse več držav po svetu se zato odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske ter zavračajo tujce, ki so obiskali Kitajsko.

Države zaostrujejo ukrepe

Vrsti držav, ki so zaradi novega koronavirusa poostrile ukrepe, so se v petek pridružile ZDA, danes pa še Avstralija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriško ministrstvo za zdravstvo je izbruh koronavirusa razglasilo za javno zdravstveno krizo in ukazalo karanteno za vse ameriške državljane, ki se vračajo od tam. Predsednik Donald Trump pa je z izvršnim ukazom prepovedal vstop v ZDA vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih potovali na Kitajsko. Ameriški državljani, ki se vračajo iz kitajske province Hubei, kjer je mesto Wuhan, bodo v karanteni dva tedna.

ZDA bodo od nedelje tudi omejile prihode potniških letal iz Kitajske na le sedem mednarodnih letališč, odkoder bodo državljane dali v karanteno, tujce pa poslali na Kitajsko ali v druge države. Ameriške letalske družbe, kot so United, Delta in American, so napovedale odpovedi vseh poletov na Kitajsko.

Od izbruha virusa je polete na Kitajsko odpovedalo več kot 30 letalskih družb, nazadnje avstralski Quantas.

Nekaj jih bo moralo v karanteno

Avstralija je danes sporočila, da prepoveduje vstop vsem nedržavljanom, ki v državo prihajajo iz Kitajske, avstralski državljani, ki so bili na Kitajskem, pa bodo morali za dva tedna v karanteno.

Podobne ukrepe je v minulih dneh sprejelo že več držav, med njimi Italija, Singapur in severna soseda Kitajske Mongolija. ZDA, Japonska, Velika Britanija, Nemčija in druge države pa so izdale priporočila svojim državljanom, naj ne potujejo na Kitajsko.

Kitajska, ki vztraja, da širjenje virusa lahko omeji, je nezadovoljna zaradi vse večje izolacije. Kitajsko zunanje ministrstvo je tako v petek ukrepe ZDA označilo za neprijazne. »Vsekakor to ni gesta dobre volje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovna predstavnica ministrstva Hua Chunying.

Številne države iz Kitajske evakuirajo svoje državljane. Na poti proti domu je danes okoli 120 nemških državljanov, ki so na letalu nemške vojske danes poleteli iz Wuhana. Po prihodu na letališče v Frankfurtu jih bo pregledalo zdravstveno osebje in bodo predvidoma 14 dni v karanteni. Francija za nedeljo načrtuje evakuacijo državljanov EU.

Velika Britanija je danes sporočila, da iz Kitajske začasno umika svoje diplomatsko osebje z družinami, potem ko so se za podoben ukrep ta teden odločile ZDA. V teku je tudi postopek evakuacije Poljakov, ki želijo zapustiti Wuhan.

Poziv k preložitvi porok

Na Kitajskem si medtem prizadevajo omejiti širjenje virusa. Oblasti so danes pozvale ljudi, naj pogrebe svojcev izvedejo v čim ožjem krogu, posmrtne ostanke žrtev novega koronavirusa pa je treba sežgati v najkrajšem možnem času. Uslužbenci pogrebnih služb morajo nositi posebna zaščitna oblačila ter redno preverjati telesno temperaturo.

Kitajska je tudi pozvala pare, ki se nameravajo v nedeljo poročiti, naj preložijo poroko. Na Kitajskem so poročni uradi ob nedeljah običajno zaprti, a ker 2. februar letos zaradi kombinacije števil 2 in 0 velja za srečen dan (2. 2. 2020), bodo to nedeljo številni izjemoma odprti. Oblasti zaradi možnosti širjenja okužbe z novim virusom množična srečanja odsvetujejo in pare prosijo, naj preložijo poroko, svate pa, naj se ne udeležijo poročnih gostij.