Kitajske zdravstvene oblasti so danes pozvale bolnike, ki so ozdraveli po okužbi s koronavirusom, naj darujejo kri, tako da bi lahko z njihovo krvno plazmo zdravili tiste, ki so zaradi virusa kritično bolni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krvna plazma bolnikov, ki so ozdraveli po pljučnici zaradi novega koronavirusa, vsebuje protitelesa, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila virusov pri kritično bolnih, so pojasnili na kitajski komisiji za javno zdravje. Vsi darovalci krvi bodo morali opraviti testiranje, s katerim bodo preverili, da nimajo virusa, je ob tem dejal primarij pekinškega kliničnega centra Wang Guigiang.

“Vzeli bomo samo plazmo, ne vso kri. Ostale sestavine krvi, vključno z rdečimi krvnimi telesi in trombociti, bomo darovalcem vrnili z infuzijo,” je pojasnil.

Predstavnik biološkega centra na kitajskem ministrstvu za znanost in tehnologijo Sun Yanrong je ob tem dejal, da je enajst bolnikov v bolnišnici v Wuhanu, žarišču bolezni, minuli teden prejelo krvno plazmo. Enega od njih so že odpustili iz bolnišnice, drugi lahko vstane iz postelje in hodi, okrevajo pa tudi ostali.

Poziv so kitajske oblasti izdale dan potem, ko je kitajski proizvajalec zdravil China National Biotec Group Co. na svoji spletni strani objavil, da je nekaj hudo bolnih prejelo infuzijo krvne plazme, njihovo zdravstveno stanje pa se je izboljšalo v 24 urah.

“Klinične raziskave so pokazale, da je infuzija plazme bolnikov, ki so ozdraveli, varna in učinkovita,” je zagotovil Sun.

Proizvajalci zdravil po vsem svetu si sicer prizadevajo, da bi razvili cepivo proti epidemiji covida-19, ki je na Kitajskem doslej zahtevala 1770 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 70.500 ljudi.

Izven celinske Kitajske so doslej zabeležili skoraj 800 okužb. Na Tajvanu, Filipinih, v Hongkongu in na Japonskem so zabeležili po eno smrtno žrtev, prvo smrtno žrtev izven Azije pa v Franciji, kjer je minulo soboto umrl starejši kitajski turist.

Večje število okuženih je na ladji za križarjenje Dimond Princess pred japonsko obalo. Po zadnjih podatkih se je število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 454. Z ladje je sicer že odšlo več sto državljanov ZDA, ki so v noči na ponedeljek po lokalnem času z dvema letoma že pristali v ameriškem vojaškem oporišču v Kaliforniji oziroma Teksasu. V domovini jih čaka dvotedenska karantena. Med tistimi, ki so se vrnili v ZDA, je tudi 14 oseb, pri katerih so bili v zadnjih dveh ali treh dneh testi za novi koronavirus pozitivni.

V Rusiji pa je sodišče v Sankt Peterburgu danes odredilo takojšnjo prisilno vrnitev v bolnišnico ženski, ki je kršila karanteno in predčasno sama odšla domov. Bolnišnica Botkin se je na sodišče obrnila, ko je 33-letna Ala Iljina na družbenem omrežju sama objavila, da je pobegnila iz izolacijske sobe, ter se pritoževala nad slabo hrano, pomanjkanjem svežega zraka in osebnih potrebščin, kot je šampon.

Iljina se je vrnila v Rusijo s kitajskega otoka Hainan 1. februarja. Nekaj dni kasneje je dobila povišano telesno temperaturo in boleče grlo. Pri njej so ugotovili akutno virusno obolenje, za katerega sumijo, da bi lahko bil novi koronavirus. 6. februarja so zanjo odredili 14-dnevno karanteno, a je dan kasneje pobegnila.

STA