Na Kitajskem od danes ne bodo več objavljali dnevnih podatkov o obolelih s covidom-19 in umrlih za posledicami te bolezni, je danes sporočila nacionalna zdravstvena komisija (NHC), ne da bi pojasnila razlog za spremembo politike. S tem so končali prakso, ki so jo uvedli v začetku leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uvedli več sprememb, povezanih s covidom

Komisija je še sporočila, da bo “kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) objavljal podatke o epidemiji v referenčne in raziskovalne namene”. Ni pa navedla ne vrste niti pogostosti podatkov, ki jih bo objavljal CDC.

Odkar so oblasti v Pekingu odpravile politiko ničelne tolerance do covida, se v državi soočajo z naraščanjem okužb z novim koronavirusom in posledičnim pomanjkanjem zdravil ter prepolnimi bolnišničnimi oddelki. Zaradi odprave obveznega testiranja na okužbo za večino prebivalcev je praktično nemogoče spremljati število primerov. Kitajske oblasti v zadnjih tednih tudi ne objavljajo več podatkov o okužbah, ki so po njihovih standardih asimptomatične.

Zožili so tudi medicinsko opredelitev smrti zaradi covida, zato se je po mnenju strokovnjakov izredno zmanjšalo število smrtnih primerov, ki jih je mogoče pripisati covidu. V skladu z novo metodologijo med te smrti namreč štejejo le tiste, do katerih pride neposredno zaradi odpovedi dihal kot posledice covida.

Pojavljajo se že dvomi o točnosti podatkov o smrtnih primerih. Od odprave omejitev so namreč uradno zabeležili samo šest smrti zaradi covida.

Zadnje poročilo, objavljeno v soboto, navaja le 4128 novih okužb in nobenega smrtnega primera. To pomeni, da je bilo v državi od začetka pandemije simptomatskih okužb skoraj 400.000, število smrtnih primerov pa 5241.

Vendar pa so v domnevnem zapisniku sestanka nacionalne zdravstvene komisije, ki ga povzema Bloomberg, navedli, da bi lahko dejansko število novih dnevnih okužb doseglo 37 milijonov in da se je v prvih dneh decembra s covidom okužilo približno 248 milijonov ljudi, torej 18 odstotkov prebivalcev države, poroča španska tiskovna agencija EFE.

STA