Zadnja spoznanja, do katerih so se dokopali znanstveniki, ki se ukvarjajo z Ötzijem, kot so ga poimenovali, se nanaša na njegove prehranske navade. Človek bi si mislil, da bo to ena prvih stvari, na katero se bodo osredotočili znanstveniki po najdbi ostankov, a ni bilo tako. No ja, bilo je, le da so pri tem naleteli na težavo, kako najti želodec. V procesu mumifikacije se notranji organi namreč precej premaknejo, odvisno od tega, kako je truplo obležalo. Trupla niso mogli kar razrezati, saj je najdba za kaj takega mnogo preveč dragocena, rentgenska slika pa tudi ni pokazala nič oprijemljivega. Zato so se nad Ötzija spravili z računalniško tomografijo oziroma CT-jem in leta 2009 želodec končno našli ter uspeli odvzeti vzorec njegove vsebine.

Analizirali so jo znanstveniki univerze v Sidneyu in raziskovalnega inštituta Eurac in ugotovili, da je Ötzi jedel predvsem surovo ali posušeno meso različnih živali, največ pa je bilo maščobnega tkiva kozoroga,.saj je to predstavljalo več kot polovico vsebine želodca.

Ledeni mož se je očitno zavedal, kako pomemben vir energije je maščoba v tem neprijaznem mrzlem okolju. Poleg mesa oziroma maščobnega tkiva je Ötzi jedel tudi enozrnato (enozrnico, einkorn) pšenico, zelo presenetljiva pa je bila najdba ostankov praproti Pteridium, saj je ta precej strupena. Znanstveniki prisotnosti te praproti ne znajo zanesljivo pojasniti, predvidevajo pa, da bi jo lahko mož zaužil v zdravilne namene, lahko pa da gre le za ostanke praproti, v katero je zavil meso kozoroga po tem, ko ga je ujel.

Raziskava je bila objavljena v reviji Current Biology.

Vir: T3Tech