Aktivistka Greta Thunberg je dejala, da sajenje dreves ni dovolj za obravnavo podnebnih sprememb. S tem je očitno zavrnila obljube ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

“Pravite, da otrok ne bi smeli skrbeti, da naj ne bomo tako pesimistični – potem pa nič, tišina. Za naše dobro ne naredite ničesar.”

Svetovni voditelji ne počnejo ničesar

Njuna razprava se že lep čas vrti okoli dejanj v zvezi s podnebnimi spremembami. “Naša hiša gori. Vaša neaktivnost samo še podžiga ogenj.” je dejala Thunberg v govoru o podnebnih spremembah in težavami, s katerimi se soočajo povsod po svetu. S tem je naslovila besede proti ameriškemu predsedniku, ki je za javnost sicer povedal, da se bodo ZDA pridružile pobudi zasaditve trilijona dreves, v isti sapi pa je poudaril gospodarsko pomembnost nafte in plina, ter podnebne aktiviste označil za pesimistične dediče neumnih vedeževalcev. Tako je 73-letni ameriški vodja ponovno pokazal svoje pravo stališče glede svetovne problematike, ki bo udarila predvsem mlajše generacije.

Thunbergova je njegove besede in besede številnih drugih voditeljev označila kot prazne obljube. “Pravite, da otrok ne bi smeli skrbeti, da naj ne bomo tako pesimistični – potem pa nič, tišina. Naredite ne ničesar za naše dobro.” Mlada aktivistka je pozvala svetovne voditelje, da njej in drugim aktivistom prisluhnejo. ”Nisem oseba, ki bi se lahko pritoževala nad tem, da se je ne sliši. Znanost in glas mladih nista središče pozornosti, pa bi morala biti.”

Poleg Thunbergove, so pozornost vzbudili še aktivisti irski znanstvenik Fionn Ferreira, južnoafriška klimatska aktivistka Ayakha Melithafa, ter kanadski aktivist Autumn Peltier.