Francosko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za šest odstotkov in je v recesiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila francoska centralna banka. V zadnjem lanskem četrtletju se je francoski BDP namreč zmanjšal za 0,1 odstotka. Oblasti že nekaj časa opozarjajo na razsežnost posledic pandemije covida-19.

Dve zaporedni četrtletji kršenj BDP pomenita recesijo

Dve zaporedni četrtletji krčenja BDP tehnično gledano pomenita recesijo. Za Francijo je šestodstotni padec BDP najslabši rezultat po koncu druge svetovne vojne. Najhuje prizadeti sektorji so gradbeništvo, prevozništvo, gostinstvo in nastanitvene dejavnosti.

“Podoben padec je francosko gospodarstvo sicer utrpelo v drugem četrtletju 1968, a kljub temu ne tako velikega,” je sporočila centralna banka. Takrat je bil padec BDP 5,3-odstoten.

Za vsak mesec ukrepov zaradi covid-19 se BDP skrči za 3 odstotne točke

V Franciji so od 17. marca začasno ustavljene vse nenujne storitve. Oblasti pričakujejo, da bo tako ostalo najmanj do sredine prihodnjega tedna. Ukrep je gospodarsko aktivnost po navedbah francoskega statističnega urada samo marca zmanjšal za približno 35 odstotkov. Z vsakim mesecem, ko je v veljavi, se letni BDP skrči za tri odstotne točke, so opozorili statistiki in centralna banka.

Francoska vlada je za omilitev gospodarskih posledic koronavirusa podjetjem namenila kreditna poroštva in druge spodbude v skupni vrednosti približno 45 milijard evrov. V torek so oblasti opozorile, da epidemija novega koronavirusa še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.

STA