Lovci so lani poleti na sibirskih tleh, ki jih zaznamuje večna zmrzal, našli izjemno dobro ohranjeno glavo mladiča. A ta naj bi po poročanju portala Siberian Times precej zmedla znanstvenike. Kot navajajo, jim s s sekvenciranjem DNK ni uspelo določiti, kateri vrsti pripada glava; ugibajo med najstarejšim udomačenim psom ali zgodnjo vrsto sodobnega volka. Domnevajo pa, da bi lahko predstavljala evolucijski člen oziroma povezavo med volkom in sodobnim psom.

Skupni prednik tako volka kot psa?

Dave Stanton iz Centra za paleogenetiko na Švedskem je za CNN med drugim povedal, da najverjetneje gre za skupnega prednika tako volka kot psa, medtem ko je raziskovalca Love Dalena, sicer njegovega sodelavec, na Twitterju zanimalo, če gre za volčjega mladiča ali celo najstarejšega psa v zgodovini.

Ob smrti je bil star dva meseca

Raziskave pa so doslej pokazale, da je bil mladič, poimenovali so ga dogor, kar v jakutskem jeziku pomeni prijatelj, bil ob smrti star dva meseca, zamrznjen pa naj bi bila kar 18.000 let. Zanj so značilni ostri zobje, dolge trepalnice in mehak kožuh.